‘Uncle Martin’: de meest persoonlijke reeks die Martin Heylen ooit maakte

Films |

Op dinsdag 27 september lanceert Eén de docureeks ‘Uncle Martin’, waarin de onnavolgbare Martin Heylen een roadtrip door de VS onderneemt, op zoek naar een lang verborgen familietak van hem.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“De meest persoonlijke docureeks die ik al gemaakt heb, in een land dat mij blijft fascineren”, zegt Martin Heylen over dit nieuwe project. Dat overigens niet enkel deze tv-reeks op de VRT omhelst, maar ook in boekvorm werd gegoten, onder de titel ‘Ik dacht dat ik een kleine familie had’. Het boek is vanaf 13 oktober verkrijgbaar.

Maar eerst dus de docureeks, die vanaf 27 september loopt op Eén. Het begint met Martin die naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag ontdekt dat zijn grootouders ooit op de Red Star Line richting Amerika stapten, om de armoede in Vlaanderen te ontvluchten en nieuw geluk te zoeken in het land van hoop en dromen. Dat zijn vader en diens zus acht jaar in Michigan gewoond hadden, dat wist Martin van de verhalen die hij destijds aan de tafel hoorde. Maar waarom ze vroegtijdig terugkeerden, waar zijn grootvader nadien naartoe verdween en dat er ginds nog een hele familietak achterbleef… dat kwam hij pas recent te weten.

Niets boven familie

Dus trok de veelgeprezen reportagemaker en interviewer de Atlantische Oceaan over, op zoek naar die overgebleven familieleden: achternichten en neven, tantes en nonkels. Een grote familie, net zoals hij altijd gewild had. Het zorgt voor emotionele taferelen, emotioneler dan Martin ingeschat had, want familieverwantschap, dat doet iets met een mens. “Familie is voor het leven. Je kiest ze niet, zoals vrienden of vriendinnen. Familie zit in je bloed,” aldus Heylen. “De vraag die mij het meest bezighield is: wat als dat bloed de wereld instroomt, ver weg, tot in Amerika en daar vertakt in de bloedbanen van neven en achternichten? Blijft dat dan mijn bloed? Voelt dat als familie? En lijken die op mij? En: hebben zij wél hun American Dream kunnen waarmaken, in het Amerika van vandaag?”

Unieke roadtrip

Via dat persoonlijke familieverhaal leert Heylen ook het land dat hem al van kindsbeen af zo fascineert beter kennen. Hij reist langs onbekende stadjes in de Midwest zoals Mishawaka, Alma, Ithaca, Armada, maar ook vergane grootsteden als Tuscon, Charlotte en Detroit. Via zijn familieleden krijgt hij small town America te zien, van zakenlui tot boeren, van een kapper tot een cafébazin. Een roadtrip die de kijker ongetwijfeld meevoert naar een VS zoals we dat niét kennen uit de films.

Ontdek ‘Uncle Martin’ vanaf 27 september elke dinsdag om 20u40 op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top