Belgian Cats pakken vierde plaats bij hun allereerste WK-deelname ooit

Sport | Sinds enkele jaren hebben de Belgian Cats ons land op de wereldkaart gezet van het vrouwenbasketbal. Dit gebeurde dankzij enkele heuse stuntwerken, zoals tijdens het WK 2018.

Tot enkele jaren geleden deed België fans van het vrouwenbasketbal niet echt dromen. Er waren weliswaar enkele sterke prestaties op het EK basket met een 6e plaats in 2003 als beste resultaat. Maar sinds 2017 nemen de Belgian Cats deel aan alle grote toernooien. Dat leidde zelfs tot twee bronzen medailles op EK's en een 7e plaats op de Olympische Spelen in Tokio in 2021. En op het WK 2018 zette België echt een glansprestatie neer.

Gemakkelijke start

Van 22 tot en met 30 september 2018 kwamen de zestien beste basketlanden ter wereld bijeen op Tenerife voor het WK. Onder hen België, dat voor de eerste keer ooit kon deelnemen aan een WK nadat het zich kwalificeerde door brons te pakken op het EK in 2017. België was ingedeeld in groep C met Japan, Puerto Rico en gastland Spanje.

En de Cats beginnen hun toernooi tegen Puerto Rico, een team dat een paar weken eerder de bronzen medaille had gewonnen op de Pan-Amerikaanse Spelen. Bovendien won het daarna thuis ook de Centrobasket, het continentale kampioenschap. Maar België startte perfect met een 86-36-overwinning. In de eerste helft kon de tegenstander zelfs maar zes punten scoren!

Met de rug tegen de muur

De tweede wedstrijd tegen Japan verliep minder goed. Er moesten verlengingen gespeeld worden en het waren de Japanners die uiteindelijk met 75-77 wonnen. Als België zich rechtstreeks voor de kwartfinales wilde plaatsen zonder eerst barragewedstrijden te spelen, moesten ze in de laatste wedstrijd Spanje verslaan.

Bovendien moesten de Belgian Cats met 8 punten verschil winnen als ze als groepswinnaar wilden eindigen. Voor alle duidelijkheid: Spanje was toen wel de Europeee kampioen en vice-kampioen van de wereld en had ook zilver gehaald op de Olympische Spelen. Maar België domineerde het spel voor de pauze, met een 39-32-ruststand, en bleef dat doen tot het einde van de wedstrijd.

Buzzer beater!

Alleen kwamen de Spanjaarden met nog één seconde te spelen terug tot 70-63, slechts +7 voor België, dat de eerste plaats zo zag wegglippen. Philip Mestdagh bedacht een plan om nog een treffer te scoren. De druk lag op de schouders van Emma Meesseman, maar de spil van het team, die toen voor het Russische Jekaterinenburg speelde, wist alsnog te scoren: een buzzer beater, zoals dat in het basketjargon noemen. En de Cats hadden hun kwalificatie voor de kwartfinales beet.

Meteen een kwartfinale dus bij een eerste deelname aan een WK, maar het werd nog beter! België versloeg ook Frankrijk (86-65) en haalde de halve finales waarin de Cats het moesten opnemen tegen... de Verenigde Staten, de grote favoriet. En de logica werd gerespecteerd met een 77-93-nederlaag. België was dus uitgeschakeld en bye bye finale maar de Cats behielden nog een kans op een medaille. Voor de wedstrijd voor het brons moesten ze het opnieuw opnemen tegen Spanje. Maar de Spanjaarden namen revanche en wonnen met 67-60. Deze vierde plaats blijft een echte topprestatie voor de Belgian Cats die tijdens dit toernooi tonnen vertrouwen bijtankten.