Het verhaal achter de serie: waarom ‘Dr. Death’ veroordeeld werd tot levenslang

Series | Op televisiezender Fox kan je momenteel kijken naar de serie ‘Dr. Death’. In die reeks staat een moordende chirurg centraal. De man is het medische systeem beu en wil zich wreken. Maar wist je dat de televisiereeks ontstond uit een reeds bestaand verhaal en is gebaseerd op waargebeurde feiten? Pickx legt het voor je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2017 werd er in een rechtbank in Texas gepleit in een zaak rond Christopher Duntsch. Die chirurg uit dezelfde regio kreeg daarbij levenslang voor een reeks gruwelijke feiten. In totaal zou hij bijna alle patiënten die hij tussen 2011 en 2013 had geopereerd, verminkt of zelfs gedood hebben. Productiehuis Wondery, dat zich specialiseert in hoogwaardige podcasts met bijzondere verhalen, raakte geïnspireerd door het verhaal en besloot een podcastreeks over de gevaarlijke chirurg te maken. Drie seizoenen met in totaal 36 afleveringen lang gaan de programmamakers op zoek naar het verhaal achter drie verschillende dokters, waaronder Christopher Duntsch, die verbazingwekkende feiten pleegden.

2 doden

Iedereen heeft wel eens een dokter nodig, dat staat vast. Bovendien hebben wij ook vertrouwen in de mensen die zich aan de hand van langdurige opleidingen specialiseren in een bepaalde problematiek. “We vertrouwen de persoon aan de andere kant van het scalpel”, omschrijft Wondery de mensen die het beroep van een dokter beoefenen. Maar wat als je die mensen niet meer kan vertrouwen? Christopher Duntsch was een neurochirurg die zichzelf voordeed als een van de beste gespecialiseerde chirurgen in Dallas. Iedereen die last had van rugpijn en alle andere remedies al uitprobeerde, kon bij dr. Duntsch terecht voor een operatie die alle problemen kon oplossen. 

De competenties van Duntsch werden echter in vraag gesteld toen zijn patiënten opeens heel wat minder gezond uit hun narcose wakker werden. In twee jaar tijd opereerde de man 37 verschillende mensen. 33 van hen kwamen verwond uit de operatie. Sommigen waren opeens verlamd, anderen werden wakker met chronische pijnen door zenuwschade. Twee patiënten lieten het leven, een van hen door aanzienlijk bloedverlies na de operatie en een andere persoon stierf door een doorgesneden slagader.  Toen ook een jeugdvriend van Duntsch zich liet behandelen en met ernstige verwondingen het ziekenhuis verliet nadat de dokter zijn wervelslagader beschadigde, was de maat vol. “Zo’n verwondingen mogen nooit gebeuren”, vertelde een andere chirurg uit de regio in 2016 aan een gespecialiseerd magazine.

Manipulatief

Hoewel steeds meer patiënten aan de alarmbel trokken, bleef de dokter opereren en slachtoffers maken. Waarom hij zo lang kon doorgaan, blijft een vraag waar weinigen een antwoord op kunnen geven. De podcastproducenten gingen op onderzoek en doken in het leven van de man om na te gaan hoe de arts was als jongere, chirurg, partner én vader. Veel van zijn voormalige vrienden spraken over hoe manipulatief zijn gedrag was. “Het was alsof hij heel goed wist wat hij moest doen, maar hij deed het tegenovergestelde”, getuigde een van de slachtoffers.

Uiteindelijk bleek dat de man eigenlijk al voor problemen zorgde tijdens zijn opleiding. Naast het feit dat hij een drugsprobleem had, bleef ook lang onduidelijk welke opleiding hij effectief had genoten. Een administratief onderzoek bewees later dat hij tijdens zijn leerproces slechts honderd operaties afwerkte, terwijl een gemiddelde chirurg meer dan 1.000 operaties moet doen vooraleer hij als volwaardig specialist aan de slag mag. Aan de hand van sterke getuigenissen van zijn docenten en een uitgebreid onderzoek dat hij deed naar stamcellen kon hij zijn overste overtuigen om hem aan te nemen als chirurg. Terwijl zijn eerste operaties problemen begonnen op te leveren, bleef Duntsch aan de slag. Hij werd officieel nergens ontslagen, maar nam geregeld zelf ontslag om bij een ander ziekenhuis aan de slag te gaan.

Schuldig over hele lijn

Op zijn proces kwamen heel wat slachtoffers getuigen. Sommigen konden moeilijk wandelen, anderen moesten krukken gebruiken. Verder waren er ook nog mensen die zich amper nog konden bewegen, en nog anderen hadden zelfs iemand verloren door een fatale fout in de operatie. Duntsch werd volledig schuldig verklaard en zit een levenslange gevangenisstraf uit. 

Na de podcastreeks werd het verhaal ook opgenomen als de gelijknamige televisiereeks. Daarin worden sommige aspecten een beetje veranderd, maar in grote lijnen is ook de reeks ‘Dr. Death’ gebaseerd op waargebeurde feiten. Joshua Jackson vertolkt de rol van de gladde en overmoedige Duntsch, Alec Baldwin en Christian Slater spelen twee artsen die de gevaarlijke chirurg proberen te stoppen. 

Bekijk ‘Dr. Death’ iedere zondag omstreeks 20u op Fox of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top