‘Catherine Called Birdy’: de middeleeuwse humor van Lena Dunham

Films |

Na een ware triomftocht langsheen de filmfestivals is de nieuwste komedie van regisseuse/actrice/schrijfster Lena Dunham vanaf 7 oktober beschikbaar op Prime Video.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Catherine Called Birdy’ is de derde langspeelfilm van Lena Dunham als regisseur. Na ‘Tiny Furniture’, waarmee ze in 2010 internationaal doorbrak, en ‘Sharp Stick’, dat eerder dit jaar uitkwam, is het opnieuw een fijn staaltje geworden van de scherpe humor die Dunham zo typeert en die we zo goed kennen van de sitcom ‘Girls’. In ‘Catherine Called Birdy’ vormen de donkere Middeleeuwen het decor van de grappige en soms absurde dialogen en situaties. In deze verfilming van de gelijknamige adolescentenroman die auteur Karen Cushman in 1994 publiceerde, jongleert Dunham met anachronismen dat het een lieve lust is. Je zou bijna denken aan het werk van de illustere Mel Brooks ('Blazing Saddles', 'Spaceballs', 'Robin Hood: Men in Thights').

We volgen de levenswandel van Birdy, een puber uit de hogere sociale klasse, die opgroeit op het landgoed Stonebridge. Het botvieren en in stand houden van de adellijke titel lijkt zowat de enige drijfveer in het bestaan van haar familie, die ze samen met haar moeder Lady Aislinn, haar vader Lord Rollo, haar broer Robert en haar dienstmeisje Morwenna vormt. Maar Birdy heeft andere aspiraties: ze wil, net als haar heldhaftige oom George, op kruistocht gaan. Of een eenzame monnik worden zoals haar broer. Alles zolang ze maar geen vrome echtgenote of brave huismoeder wordt. En dat is nochtans het pad dat haar familie uitgestippeld heeft…

Mooi volk

De nieuwe film van Lena Dunham -die ook het scenario schreef- behandelt het thema van de klassenstrijd, maar evenzeer dat van de rebellerende tiener die ingaat tegen de wil van de ouders. Gesitueerd in het Engeland tijdens de Middeleeuwen dan. Birdy maakt gebruik van haar creatieve geest en vlotte babbel om onder de verstikkende verwachtingen van haar vader te komen, die heeft immers maar één doel: middels een huwelijk van zijn dochter weer opklimmen op de sociale ladder.

De charismatische Bella Ramsey, die we onder andere kennen als Lyanna Mormont uit ‘Game of Thrones’, speelt de hoofdrol als Birdy. Naast haar treffen we nog mooi volk als Andrew Scott (de pater in ‘Fleabag’), Dean-Charles Chapman (Tommen Baratheon in ‘Game of Thrones’), Billie Piper (‘Doctor Who’) en Joe Alwyn (‘Billy Lynn's Long Haltime Walk’).

De filmcritici -die in het verleden niet altijd even vriendelijk waren voor de films van Dunham- toonden zich unaniem lovend over deze ‘Catherine Called Birdy’. “Ik kan het haast niet geloven dat de mensen me zeggen dat het zo’n waar plezier is om de film te zien, maar toch is het zo”, kirde de regisseuse van pret na de première op het Filmfestival van Toronto. “De kijkers waren ongelooflijk lief. Ik zat tijdens de voorstelling naast mijn man en ik kon het niet laten om hem heel de tijd te vragen of de mensen echt aan het lachen waren. Hij bevestigde: iedereen rond ons was aan het lachen.”

‘Catherine Called Birdy’ komt op 7 oktober uit op Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top