"Dit zal zeer veel geld kosten, maar huidig patrimonium in stand houden ook"

Nieuws | Het plan om alle gebouwen van de UGent tegen 2050 te concentreren in drie clusters en vijf campussen een nieuwe bestemming te geven "zal zeer veel geld kosten". Dat zegt rector Rik Van de Walle. "Maar het in stand houden van ons huidig patrimonium ook. Omdat we systematisch zouden moeten renoveren en onze gebouwen ook moeten aanpassen aan nieuwe energienormen."

Door Belga

Deel dit nieuws

De universiteit pakt vrijdag uit met een ingrijpend 'toekomstplan' dat bijna 50.000 studenten en zowat 10.000 personeelsleden wil samenbrengen in drie clusters. Vijf campussen krijgen een nieuwe locatie. De onderwijs- en onderzoeksactiviteiten zullen ondergebracht worden in moderne gebouwen. Dat is onder meer nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Maar het heeft ook voordelen op het vlak van onderwijs en onderzoek, argumenteert de universiteit, "omdat onderzoekers en studenten met verschillende achtergronden elkaar gemakkelijker zullen vinden en verrijken."

"We gaan de komende jaren fors moeten investeren in ons gebouwenpatrimonium", klinkt het. "Het plan komt met een fors kostenplaatje. Maar ook als we dit plan niet zouden hebben en op de plekken waar we vandaag gehuisvest zijn zouden blijven, komen we voor kosten te staan."

De universiteit verlaat op termijn de campussen Coupure, Dunant, Schoonmeersen, Heide en Rommelaere. "Een van de opties is om te onderzoeken of een gebouw dat we verlaten heringericht kan worden tot studentenhuisvesting", zegt Van de Walle. "Gent is de grootste studentenstad van het land. Maar we hebben vandaag 10.000 studentenkamers te kort. Dat is een groot probleem."

De Gentse rector lijkt een voorkeur te hebben om die activiteit uit te besteden. "Mijn overtuiging is dat een universiteit zich moet toeleggen op haar kerntaken. We steunen alle initiatieven die tot meer kwaliteitsvolle en betaalbare studentenkamers leiden ten volle, maar we moeten niet per se zelf meer studentenhomes bouwen."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top