WK’s op exotische plekken - 1995, Olano na een wilde rit in Colombia

Wielersport | Zondag wordt om de regenboogtrui gestreden in het Australische Wollongong. Op dit exotische strijdveld wordt de wereldkampioen van 2022 gekroond. Sinds 1974 zijn al vaker de wereldkampioenschappen wielrennen gehouden op plekken die buiten Europa, de bakermat van het wielrennen, liggen. In afwachting van de editie van 2025 in Kigali, Rwanda, vertellen wij u over enkele memorabele edities die plaatsvonden in Canada, Japan, Colombia of Qatar. Vandaag: Abraham Olano op grote hoogte in Colombia...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In 1995 wordt het WK gereden op wellicht het moeilijkste parcours in zijn geschiedenis (samen met Innsbrück in 2018): op de hoogvlakten van Duitama, in Colombia, op een hoogte van 2.500 meter, met de beklimming van El Cogollo, 2.850 hoog.

Te veeleisend

Naast de klim is er ook de afdaling naar Duitama, steil en gevaarlijk met pieken van meer dan 100 km/u voor de waaghalzen van het peloton. Veel te veeleisend? Van de 93 deelnemers haalden slechts 20 renners de finish.

"Niemand wou in 1995 naar Colombia gaan, zo lastig was het. Geen enkele Belg heeft de finish gehaald", zo herinnert Eddy Merckx, de toenmalige bondscoach, zich dat WK.

Grote afwezigen

Van de top tien van de wereld namen zes renners niet eens de moeite om af te reizen naar Colombia: zo sturen Tony Rominger, Lance Armstrong, Johan Museeuw... en de uittredende wereldkampioen, Luc Leblanc, evenals degene die hem had kunnen opvolgen, Laurent Jalabert, hun kat. Niet alleen is het parcours onmenselijk zwaar, Colombia staat ook nog eens bekend als een heel onveilig land.

Volledig uitgeput

De wedstrijd kent een duidelijk verloop. Er komt een kopgroep met de besten tot stand: de Italiaan Marco Pantani, de Zwitsers Pascal Richard en Mauro Gianetti en de Spanjaarden Miguel Indurain en Abraham Olano, allemaal ronderenners.

Olano gaat ervandoor, beschermd door Indurain, en hij slaat een gat van 40 seconden voordat een ander gat, in zijn band deze keer, hem bijna alles deed verliezen in het zicht van de finish. Hij rijdt door op zijn velg en komt toch als eerste over de finish, voor Indurain en Pantani. Eerste Spaanse wereldkampioen wielrennen op de weg

Olano is de eerste Spaanse wereldkampioen in de geschiedenis en na hem zouden nog Oscar Freire (3 keer), Igor Astarloa en Alejandro Valverde de regenboogtrui mogen aantrekken. Olano, een grote tijdritspecialist, wint ook de Vuelta in 1998. In 2004 wordt hij technisch directeur van de Ronde van Spanje. In 2013 moet hij die post opgeven: een onderzoek van de Franse Senaat brengt aan het licht dat in zijn urinestaal uit de Ronde van Frankrijk 1984 sporen van EPO zijn aangetroffen.

Olano wordt in oktober 2015 coach van de wielerbond van Gabon.

Video: de zwaarste wereldkampioenschappen in de geschiedenis, in Colombia


Final standings


1. Abraham Olano, Spain
2. Miguel Indurain, Spain
3. Marco Pantani, Italy
4. Mauro Gianetti, Switzerland
5. Pascal Richard, Switzerland
6. Richard Virenque, France
7. Dimitri Konychev, Russia
8. Oliverio Rincon, Colombia
9. Rolf Sorensen, Denmark
10. Felice Puttini, Switzerland

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top