Na IOC richt ook UCI vluchtelingenstatuut op

Wielersport | De Internationale Wielerunie (UCI) heeft een statuut van "vluchtelingenatleet" opgericht, zodat wielrenners aan wedstrijden kunnen deelnemen zonder gebonden te zijn aan de federatie van hun land van oorsprong. Met de maatregel treedt de UCI in de voetsporen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat in 2015 besliste om vluchtelingen onder olympische vlag te laten aantreden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het bestuurscomité van de UCI vergaderde de afgelopen drie dagen in het Australische Wollongong, in de marge van het WK wielrennen. De UCI keurde daar aanpassingen aan de regulaties goed. Volgens de UCI is het de bedoeling dat atleten kunnen deelnemen aan internationale competities op hoog niveau. 

Vluchtelingenatleten zullen onder het statuut kunnen deelnemen aan grote wedstrijden - in het bijzonder wereldbekers en wereldkampioenschappen - zonder te moeten rekenen op "registratie door de nationale federatie van hun land van oorsprong", klinkt het woensdag. "Hun deelname met de status van 'vluchtelingenatleet' ligt ook in lijn met hun potentiële deelname als lid van het olympische vluchtelingenteam op de Olympische Spelen."

UCI-voorzitter David Lappartient zegt in het persbericht verheugd te zijn met de "vooruitgang om de universaliteit van het wielrennen te versterken", die is geboekt tijdens de vergadering in Wollongong. 

Hoewel de wielerbond al decennialang zegt apolitiek te zijn en zich afzijdig te houden van conflicten, verhindert de verplichting om bij de nationale federatie te geregistreerd te zijn, talrijke gevluchte atleten om aan wedstrijden deel te nemen. Dat is vorig jaar nog maar eens aangetoond, toen Afghaanse atleten voor de taliban op de vlucht sloegen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top