De grootste inspiratiebronnen van Nick Cave (65)

Muziek | De begenadigde zanger Nick Cave, de schrijver achter aangrijpende ballads en rauwe rock ’n roll, wordt vandaag 65 jaar oud. Cave liet zich gedurende zijn roemrijke carrière inspireren door de besten. Dit zijn enkele van de artiesten die de zanger zijn grootste invloeden noemt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Leonard Cohen

In zijn boek ‘The Sick Bag Song’ beschrijft Cave hoe hij als jongeling een vinylplaat vond van Leonard Cohen, getiteld ‘Songs of Love and Hate’. “Ik zette de naald op het nummer ‘Avalanche’ en alles veranderde.” Luisteren naar het gezang van Cohen voelde voor Cave alsof hij voor het eerst kon ademhalen. “Het doel van die liederen was om de jongen (Nick Cave bedoelt daarmee zichzelf, n.v.d.r.) in een lange schaduw te hullen en hem te beschermen tegen de bijtende schijn van de wereld.”

Cave maakte in de loop der jaren heel wat muziek die, net als die van Cohen, duisternis omschrijft en zo troost biedt aan luisteraars die zich erin kunnen vinden. Zo coverde hij ooit ook het nummer ‘Avalanche’ voor de televisieserie ‘Black Sails’ en toen Cohen kwam te overlijden, was hij een van de eersten die hulde bracht aan de man door zijn muziek te spelen.

Johnny Cash

Enkele jaren voor Cave een openbaring had toen hij de plaat van Cohen vond, keek hij gebiologeerd naar "the man in black", Johnny Cash. Toen die overleed, schreef Cave in zijn hommage: “Ik ben mijn onschuld verloren met Johnny Cash. Ik keek naar zijn show toen ik negen of tien jaar oud was. Toen wist ik nog niet van het bestaan van rock ’n roll af. Toen ik hem zag, besefte ik dat muziek kwaadaardig, maar wondermooi kon zijn.”

Het respect tussen de twee zangers zou later wederzijds blijken te zijn, want Cash coverde het nummer ‘Mercy Seat’ van Nick Cave in 2000. Iets waar Cave bijzonder trots op was. Hij zei: “De mensen mogen over me zeggen wat ze willen, Johnny Cash heeft mijn muziek gespeeld.”

Nina Simone

Sinds Nick Cave de podiumpresence van Nina Simone eens in het echt mocht aanschouwen, probeert hij haar te evenaren. Het begon al met het moment dat ze op het podium stapte, haar kauwgom uit haar mond haalde en die tegen de piano drukte. In de film ‘20,000 Days on Earth’ zegt hij: “Nina Simone is enorm belangrijk voor me. Ze is écht.” Daaraan voegt hij toe: “Naarmate de nummers voorbij gingen en steeds mooier werden, werd zij er mee door verzadigd. Ik kreeg er koude rillingen van. Op het einde was ze helemaal getransformeerd.”

Lou Reed

“Hij leerde me dat je de meest agressieve muziek kan paren met de prachtigste ballads die ooit geschreven zijn.” Aan het woord is Nick Cave in een interview met Channel 4 naar aanleiding van het overleiden van Lou Reed. Beide zangers verzoenen op het podium licht en donker, en chaos en orde met elkaar. Cave bewonderde de punk-ethiek van Lou Reed, die tot aan het einde van zijn leven muziek bleef maken en bleef experimenteren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top