In the spotlight: Bas Van Weert

Films | Door de grote poort naar binnen, zo zou je de prille carrière van Bas Van Weert kunnen omschrijven. Als zevenjarige voelde hij al dat acteren hem in het bloed zat en op zijn dertiende kon hij na een auditie zomaar beginnen bij een van de populairste Vlaamse soaps, 'Familie'. Hij speelde er tot zijn 17de de rol van Cédric Van de Caveye, en ruilde de set dan voor de studieboeken en een opleiding aan het Antwerps conservatorium. Vandaag kun je hem onder andere zien in de fel bejubelde reeks ‘Mijn beste slechtste vriendin’. Maar dat is lang niet alles.

Door MF

Deel dit nieuws

Als vanouds starten we deze rubriek met een vraag van de persoon die je voorging, Maïmouna Badjie. Zij wilde wel eens weten in welke film of serie je zou willen spelen, mocht je carte blanche krijgen?

“De serie 'Atlanta'! Om de bijzonder fijne storytelling, de diepgang en het verhaal dat er verteld wordt. Ik ben grote fan.”
 

Ok, genoteerd! Als jonge twintiger heb je al een carrière achter de rug waar je leeftijdsgenoten nu pas aan beginnen. Zie jij die jaren die je op de set van 'Familie' doorbracht als een grote voorsprong? 

“Niet meteen. Ik was erg jong toen ik er begon, en heb het metier al doende geleerd. Hoe gedraag je je op een set, hoe bereid je je voor op een rol, hoe gaat alles in het werk om een serie te maken? Het was een zeer goeie leerschool en ik heb er veel opgestoken. Het begon als een hobby en werd stilaan werk, zeer organisch. Ik stopte ermee bij het einde van de middelbare school.”

Je begon een toneelopleiding in Antwerpen, maar bleef er maar een jaar. Je mocht niet doorstromen. Veel jonge, aspirerende acteurs zouden dat zien als een grote afwijzing. Jij niet. Je timmert gestaag verder aan de weg.

“Ja. Weet je, een toneelopleiding blijft iets prachtigs, maar je steekt er ook ongelooflijk veel tijd in. Je wordt er een beetje geleefd en hebt nauwelijks nog ruimte voor iets anders. Toen ik hoorde dat ik niet verder kon doen, was dat wat bitter, maar ik heb het niet aan mijn hart laten komen. Ik koos voor een opleiding waar ik meer vrije tijd had én ruimte vond om te blijven acteren. Vandaag ga ik van casting naar casting, nu eens met resultaat, dan weer zonder. Het is en blijft een ietwat onzeker beroep. 

Ik krijg wel eens de vraag of je het kunt maken zonder toneelopleiding. Sommigen wel, anderen niet. Ik heb me wel eens laten vertellen dat bij acteurs en actrices die het wel maken, het speeltalent al heel vroeg aanwezig is, en dat een opleiding wel helpt om je verder te ontwikkelen. Het is wat dubbel. Maar ik ben wél blij dat ik vandaag aan de bak kom als acteur, want de rollen zijn niet zo dik bezaaid.”

Ondertussen maak je het mooie weer in ‘Mijn slechtste beste vriendin’, maar staan er ook nog andere projecten op stapel? 

“Jazeker! Ik kijk enorm uit naar de release van ‘De Studio’s’, een serie geregisseerd door Sarah Kasmi. In het najaar is het zover, en ze is te bekijken zowel op VRT MAX als Prime. In ‘De Studio’s’ speel ik de rol van Frederik, die deel uitmaakt van een groepje van zes jongeren uit een precaire thuissituatie en hun leven een andere wending trachten te geven door mee te doen aan de muziekbattle. Een prachtige rol om te spelen: Frederik is geen doetje en kan nogal opvliegend uit de hoek komen. Een rol met diepgang, en die speel ik nog het liefst van al.”

Ik zie in jou niet meteen een opvliegend heerschap. Hoe bereid je je voor op zo’n rol?

“Ik zoek naar manieren om zo’n personage geloofwaardig te maken, maar dan vooral door meteen een verdediging te zoeken voor de keuzes die hij maakt of de dingen die hij doet. Het mag geen eendimensioneel personage worden, maar een mens van vlees en bloed. Ik wil de kwetsbaarheid achter de ruwe diamant tonen, maar niet te expliciet. De achterliggende drive van een personage, zeg maar. De kijker verrassen, dat wil ik.”

Vandaag speelt Vlaanderen/België internationaal gezien mee met de grote jongens. Er werden nog nooit zoveel series en films gedraaid. Naar welke regisseurs kijk jij op? 

“Adil en Bilall, natuurlijk. Wat die twee al allemaal gepresteerd hebben op zo'n korte tijd, hoedje af. En daarnaast kies ik voor de voor de hand liggende namen, zoals Paul Thomas Anderson, Christopher Nolan, …“ 

En als er een acteur is met wie je zou kunnen samenwerken? 

“Peter De Graef! Ab-so-luut. Wat hij doet, grenst aan het onwaarschijnlijke. Zijn talent, hoe hij speelt, wat hij doet, … De Graef is een echte parel, en de eerste acteur die me tijdens de toneelvoorstelling ‘Rudy’ volledig van mijn sokken heeft geblazen. Alleen op scène is hij onnavolgbaar en indrukwekkend. Met hem spelen zou een hele eer zijn.”

De volgende in deze reeks is Ahlaam Teghadouini. Wat zou je haar willen vragen?

Ik zou haar willen vragen wat er zo leuk is aan samenwerken met een regisseursduo. Zowel 'Grond' als 'Roomies' werden immers geregisseerd door een duo.

Ontdek 'Mijn beste slechtste vriendin' nu op Streamz via Proximus Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top