Notes of music – new wave

Muziek | New Wave? Dan denken we aan The Cure, al decennialang de commerciële belichaming van het genre. Maar new wave is uiteraard veel meer dan de Engelse lads met het suikerspinhaar. Joy Division, Sisters of Mercy, Anne Clarke, Boy Harsher, Red Zebra; … de lijst is eindeloos.

Door MF

Deel dit nieuws

Voor we in de oorsprong van new wave duiken: wie het genre graag beter leert kennen, vindt een bijzonder mooi overzicht bij radio Willy: de New Wave 100. Elke band of artiest die het genre mee heeft vormgegeven, komt er aan bod. Checken die handel. 

https://omny.fm/shows/willy-2021/new-wave-100-23-1

En het prille begin? Dat ligt ergens eind jaren 1970. Toen jonge muzikanten uitgekeken waren op de vaak té commercieel geworden rock en pop en zagen dat hun helden ook stuk voor stuk miljonair waren geworden en van hun rockprincipes niet veel meer heel bleek, begon er iets te broeien: muziek moest opnieuw gevaarlijker worden, met duidelijke boodschappen. 1-2-3-4 en go . Drie akkoorden, snedige teksten en gaan. Punk was geboren, gestoeld op een DIY-attitude en wij tegen iedereen , met teksten die grossierden in maatschappelijke thema’s. Punk werd groot. 

In de nasleep van die eerste punkgolf kwam er een nieuw golf, vooral bij muzikanten die de filosofie van de punk dan wel omarmden, maar niet veel voeling hadden met de drie-akkoorden songs. Aanvankelijk werden punk en new wave door elkaar gebruikt. Maar in tegenstelling tot punk had new wave geen politieke banden . Het was leuke, romantische, levendige muziek waarop gemakkelijk te dansen viel en die de jeugd van die tijd aansprak. Net als punk was er een visuele stijl die vaak gepaard ging met de muziek van new wave-artiesten. 

Met de term verwezen muziekcritici naar bands die nieuw waren in de scene en nog niet echt punkrock creëerden, maar toch de individualiteit en het gebrek aan eerbied voor de gevestigde orde bezaten, net als punkbands. Tegen het einde van de jaren 1970 was new wave de standaardterm voor bands die opkwamen in de underground rockscene in het Verenigd Koninkrijk . Maar omdat new wave uit andere muziekgenres is voortgekomen, bestaat er geen consensus over wat de "eerste" new wave-band was.

New York & Londen

Ook in de VS kende het nieuwe genre succes, ook door toedoen van radiozenders en concertzalen die dachten dat het gebruik van punkrock de verkoop zou beïnvloeden. Enkele van de eerste bands die op CBGB in New York speelden onder de noemer new wave waren The Talking Heads en Blondie .

En in de hitlijsten? Daar zag je in 1980 plots ‘Cars’ van Gary Numan opduiken. Numan pionierde met talrijke synthesizer- en geluidseffecten en nam een robotachtige persoonlijkheid aan als de frontman van de new wave-band Tubeway Army. De band had de eerste new wave-hit die bovenaan de Britse hitlijsten stond met de single "Are 'Friends' Electric?" uit 1979. Numan maakte de synthesiser populair en lanceerde meteen een subgenre: synthpop. (The Human League, A Flock of Seagulls, Tears for Fears, Soft Cell, Simple Minds, Duran Duran, Depeche Mode, Joe Jackson, ABC, Culture Club.)

De twee plekken waar new wave groot werd, waren Londen - de thuisbasis van de pubrockscene en van Elvis Costello, Nick Lowe, The Pretenders en The Psychedelic Furs - en New York City , waar in CBGB (de beroemde nachtclub) talloze optredens van Blondie en Talking Heads plaatsvonden.

Andere new wave-centra waren Athens, Georgia (de thuisbasis van The B-52s), Boston (waar The Cars ontstonden), Los Angeles (The Knack en Oingo Boingo), en het noordoosten van Ohio (de geboorteplaats van Devo).

Een belangrijke band die van grote invloed is geweest op het geluid van de new wave was Roxy Music . Toen Roxy Music in 1972 zijn titelloze debuutalbum uitbracht, werd de groep grotendeels gezien als een glamrockgroep, maar Roxy Music maakte in hun muziek in belangrijke mate gebruik van synthesizers, eerst door de bekende muzikant Brian Eno (op de eerste twee albums van de band) en daarna door Eddie Jobson. 

En in Europa? In Duitsland bougeerde het ook: de muziek werd meer afhankelijk van synthesizers, waardoor een sub-genre ontstond: Krautrock. Het zou een grote invloed hebben op de muziek die onder het genre new wave werd gecreëerd. Bekende namen hier? Kraftwerk (uiteraard!), Can, Neu, Faust, Popol Vuh, Tangerine Dream, … 

In de vroege jaren 1980 was new wave een allegaartje aan bands – elke nieuw band leek wel in het genre of een subgenre te passen. De opkomst van MTV én populaire films (check zeker 'The Breakast Club', 'Weird Science', 'Footloose', …) zorgden voor een stroomversnelling : bands als Duran Duran, Billy Idol, Depeche Mode, The Cars … werden dé te volgen bands. Blondie, XTC, Nick Lowe en Elvis Costello maakten gebruik van de rauwe punkenergie van groepen als de Sex Pistols en de New York Dolls.

Andere groepen uit het begin van de jaren 1980 zoals Human League, Tears for Fears, Devo, Depeche Mode, Eurythmics en Duran Duran omarmden synthesizers en funkritmes. Weer anderen – denk aan Talking Heads, Adam and the Ants, Bow Wow Wow en The Police - verwerkten reggae en West-Afrikaanse ritmische concepten in traditionele rockmuziek.

België!

Ook België kon niet achterblijven. New wave kreeg ook hier vaste voet aan de grond. De jaren 1980 bleken vruchtbare grond voor bands als 1000 Ohm, Luna Twist, De Brassers – met de toch wel bijzondere donkere hit "En toen was er niets meer", Siglo XX, Aroma di Amore, Aimless Device, The Neon Judgement, The Kids , 2 Belgen, TC Matic, Arbeid Adelt!, Jo Lemaire, Red Zebra, Front 242, Scooter, … En op het Seaside Festival in de De Panne - Adinkerke/Veurne kreeg je elk jaar het kruim van de new wave-scene op je bord. En vandaag? Nog steeds alive and kicking. Sinner’s Day is de jaarlijkse hoogmis voor de new wave-adept, waar je telkens weer het kruim van de (inter)nationale artiesten te zien krijgt. 

Maar daarnaast leeft nog heel veel in de Belgische new wave. Bands als Partikul, HerrNia, Kregel, De Delvers, Kregel, Wegsfeer, Alix Van Ripato, FRAGMENT, Dolva Sana, The Mars Model, The Ultimate Dreamers, Dachau David, obsCURE (een Cure-tribute band), Silent Flag, A slice of life, ... 

Een mooi lijstje vind je hier: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top