Hoe Ronny Deila Standard weer op de rails kreeg

Jupiler Pro League | Standard kan weer onder de mensen komen: de Rouches staan op de rand van de top vier en boekten de jongste weken een winning streak van vier wedstrijden. Het lijkt erop dat de Luikenaars de motor weer aan de praat hebben gekregen voor een terugkeer naar de top. De nieuwe investeerders hebben trainer Ronny Deila aan het roer van het team gezet, en dat bleek een meesterzet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na regen komt zonneschijn. Als de fans van Standard te horen hadden gekregen dat die zonneschijn uit Noorwegen zou komen, zouden ze het zeker niet geloofd hebben. De komst van de Scandinavische coach Ronny Deila aan het hoofd van de Rouches heeft het vlaggenschip van de Vurige Stede radicaal veranderd. Een echte verademing, die erin geslaagd is een hele stad nieuw leven in te blazen. Van de fans tot de spelers: ze zijn allemaal unaniem lovend over hem. Maar hoe kreeg de voormalige coach van New York City en Celtic de neuzen weer in dezelfde richting? Volg de Noorse gids!

Een aanstekelijk gebrul

In het voetbal staan euforie en tragiek dicht bij elkaar. Een maand geleden, na een slechte 4 op 15, was iedereen het erover eens dat Standard doodziek was. Maar vier wedstrijden en 12 op 12 later ziet de wereld er heel anders uit voor de Rouches. Het heilige vuur en de vechtlust zijn terug, en de resultaten ook. Het bewijs was afgelopen zondag: een overtuigende (ruime) overwinning tegen de titelverdediger Club Brugge, die FC Porto net een lesje had geleerd in de Champions League.

Het publiek van Sclessin scandeerde dit weekend de naam van Deila. De 47-jarige tacticus lijkt net zo dicht bij de fans als bij zijn spelers te staan in het Maurice Dufrasne-stadion, waar de sfeer deed denken aan de gala-avonden van weleer. "We moeten - hoe slecht de situatie ook is - plezier blijven maken", zei de man die aan de Maas nu al bekend is om zijn mythische 'Ronny Roar'.

Een team naar zijn evenbeeld

Maar zijn temperament alleen zou niet genoeg zijn geweest om hem te onderscheiden van zijn voorgangers, die op z’n minst gematigder waren in hun woorden en daden. Nee, het zijn zijn beslissingen en zijn kijk op het voetbal die van hem een innemend en aanbeden personage maken in Luik. Een coach die het DNA van Standard belichaamt.

In een mum van tijd heeft Ronny Deila de Luikse ploeg een nieuw gezicht gegeven. De kleedkamer was verdeeld en de onrust was groot. Amallah en Raskin werden op hun gedrag aangesproken. Het duo - twee van de weinige lichtpuntjes van de afgelopen jaren - wilde weg en stak dat ook niet onder stoelen of banken. Het was één van de vele hete hangijzers, afgezien van de sportieve chaos die de nieuwe eigenaars van 777 Partners hadden geërfd. En het feit dat Deila dit probleem oploste met een groepsdiscussie is typerend voor de Noor.

Toen Sissako en Cafaro op de eerste trainingsdag niet aan zijn eisen voldeden, werden ze zonder pardon naar huis gestuurd. Iedereen staat op gelijke voet en het geringste wangedrag wordt streng bestraft. Hoewel hij grotendeels over hetzelfde materiaal beschikt als zijn voorgangers, afgezien van de komst van Zinckernagel (die hij zelf heeft overgehaald om Olympiakos te verlaten), weet Deila hoe een groep te smeden en te mobiliseren. De man beschrijft zijn stijl als "heavy metal football", een spel met een hoge intensiteit waarbij hij "liever 5-4 dan 1-0 wint". Met zo'n mentaliteit en een club zo heetgebakerd als Standard, moest het huwelijk wel sprankelen.

Het programma van speeldag 10 in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 30 september

Zaterdag 1 oktober

  • OH Leuven - Union SG (vanaf 15u30 op Eleven Pro League 1)
  • KV Oostende - KRC Genk (vanaf 17u55 op Eleven Pro League 1)
  • KVC Westerlo - Zulte Waregem (vanaf 17u55 op Eleven Pro League 2)
  • Club Brugge - KV Mechelen (vanaf 20u25 op Eleven Pro League 1)

Zondag 2 oktober

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top