De blijvende invloed van 'Se7en' op het film- en televisielandschap

Films | De impact van David Finchers ‘Se7en’, dat deze maand 27 jaar geleden in de zalen verscheen, is tot op vandaag voelbaar in het filmlandschap. Talloze imitaties, hommages en films die op een of andere manier geïspireerd raakten door de prent uit 1995 zagen het levenslicht. Een terugblik op de culturele impact van een van de meest tijdloze thrillers aller tijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ’Se7en’ jaagt een duo rechercheurs op een seriedoder die zijn slachtoffers en methodes uitkiest volgens de zeven hoofdzonden. Een gulzige man wordt gedwongen om zichzelf letterlijk dood te eten, een ijdele vrouw wordt eerst verminkt en dan voor de keuze gesteld of ze haar eigen leven wil nemen, enzoverder. In de verkeerde handen kon dit een thriller van dertien in een dozijn worden, maar onder de regie van David Fincher werd het een van de meest invloedrijke films van de jaren 90.

En die film kwam er ei zo na niet. Fincher had ‘Alien 3’ gemaakt, een film die in de montagekamer zoveel aangepast werd dat de regisseur nooit meer een langspeler wilde maken. Hij stortte zich op videoclips en reclamespots, tot hij het scenario van ‘Se7en’ onder ogen kreeg en geïnspireerd raakte. En hoe.

De film is donker, bijtijds gruwelijk en bikkelhard. En de climax op het einde benadrukt de zwartgallige levensvisie die het verhaal uitstraalt. Happy endings zijn voor sprookjes, in de echte wereld wint de slechterik. Brad Pitt, die voordien nog voornamelijk voor zijn looks gecast werd, was gelanceerd als een ernstige acteur en Morgan Freeman bevestigde na ‘The Shawshank Redemption’ zijn rol als ideale mentorfiguur.

Een direct gevolg van ‘Se7en’ was het feit dat David Fincher de liefde voor het filmmaken had teruggevonden. Als dat scenario niet op zijn pad was gekomen, hadden we nooit films gekregen als ‘Fight Club’, ‘Zodiac’, ‘The Social Network’ of ‘Gone Girl’. Maar je kan ook argumenteren dat dankzij ‘Se7en’ een geheel nieuw genre is ontstaan. Maak spelletjes van de moorden in de film, vertel het verhaal vanuit het perspectief van de slachtoffers en verwijder veel van de filosofische onderbouw, en je hebt de ‘Saw’-franchise, die op zijn beurt weer een pak imitaties kreeg.

Donker en korrelig

Het succes van ‘Se7en’ was voor filmmakers een signaal dat filmkijkers wel degelijk zaten te wachten op duistere verhalen die horror- en thrillerelementen combineerden. De eerste copycats kwamen in de vorm van films als ‘Along Came a Spider’, ‘The Bone Collector’ en ‘The Pledge’, maar ook vandaag proberen filmmakers de psychologische nachtmerrie van ‘Se7en’ te evenaren. Denk maar aan films als ‘Joker’ of de nieuwste versie van ‘The Batman’, grote mainstreamfilms die niet schuw zijn voor deprimerende ondertonen.

‘Se7en’ heeft een unieke visuele stijl, die bereikt werd door de filmrollen niet of maar gedeeltelijk met bleekmiddel te bewerken. Daardoor bleef wat zilver op de film zitten, wat zorgt voor de hogere contrasten en korrelige look. Ideaal voor een verhaal waarin twee detectives in een nachtmerrie afdalen. De look wordt tegenwoordig nog regelmatig geïmiteerd. Bekende voorbeelden zijn ‘Memento’ van Christopher Nolan, ‘Saving Private Ryan’ van Steven Spielberg en ‘Nightcrawler’ van Dan Gilroy. Fincher vond de techniek niet uit, maar maakte die wel populair in Hollywood.

Het televisielandschap maakte in de afgelopen 27 jaar een enorme evolutie door, van eenvoudige sitcoms tot de filmische megaproducties van vandaag. Daarbij werd ook duchtig gekeken naar het werk van Fincher. Hij haalde zelf zijn gram met de series ‘House of Cards’ en ‘Mindhunter’, maar ook duistere detectivereeksen als ‘Luther’, ‘Wallander’ of ‘True Detective’ zijn in enige mate schatplichtig aan ‘Se7en’.

Acteur Tom Payne vatte de invloed van ‘Se7en’ samen in een interview met NME over zijn serie ‘Prodigal Son’. “We baseerden veel van onze belichting en esthetiek op die film. Het voelt gewoon aan als de manier waarop elk seriemoordenaarverhaal verteld zou moeten worden.”

Ontdek ‘Se7en’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top