De BNXT League is terug van weggeweest: Oostende aast op revanche

Basketbal |

Na een eerste seizoen dat relatief enthousiast onthaald werd, staat de BNXT League, het huwelijk tussen het Belgische en Nederlandse kampioenschap in het basketbal, voor zijn tweede jaargang met een formule die nagenoeg dezelfde blijft.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afgelopen juni mocht het Nederlandse Leiden de eerste kampioenstrofee van de BNXT League in de lucht steken na een 100% Oranje finale tegen Groningen. De eerste editie van de nieuwe competitie werd goed ontvangen, omdat ze de teams toeliet tegen een andere basketbalstijl te spelen en nieuwe tegenstanders te ontdekken. “Het laat een nieuwe wind waaien met ploegen die we niet kennen, spelers die we niet kennen en sfeer die we nog niet kennen”, deed Brieuc Lemaire, kapitein van Liège, enkele maanden geleden uit de doeken bij RTBF.

Competitieformat

Voor deze tweede editie vervolgt de BNXT League de weg die het afgelopen seizoen bij zijn vuurdoop insloeg, met vier verschillende fases. Dat betekent dat vooraleer de Belgische en Nederlandse teams met elkaar vermengd worden, beide landen eerst een klassiek kampioenschap van 18 speelrondes tot midden februari afwerken.

Het is vanaf dat moment dat de competitie opgesplitst wordt in de Elite Gold, met de vijf beste ploegen van elk kampioenschap, en de Elite Silver, met de rest van de teams. In deze fase staan er 10 matchen op het programma. In de Elite Silver loopt het seizoen ten einde voor de twee laatste clubs. Vervolgens nemen de vijf ploegen van de Elite Gold en het beste team van de Elite Silver deel aan de play-offs om een nationale kampioen te bepalen. Tegelijkertijd werken de andere clubs de BNXT-play-offs af, waaraan telkens de ploegen die sneuvelen in de play-offs van hun land toegevoegd worden. Dat gaat door tot er slechts één team overblijft, de uiteindelijke BNXT-kampioen.

Wie anders dan Oostende?

In mei pakte Oostende nog zijn 23e Belgische titel in zijn clubgeschiedenis, alweer de 11e op rij. Opnieuw zijn de Kustboys torenhoog favoriet om zichzelf op te volgen, des te meer nu ze zich versterkt hebben met het jonge Belgische talent Vrenz Bleijenbergh.

Toch wordt het opletten voor Mechelen, dat vorig jaar knap weerwerk bood en op zoek gaat naar bevestiging. Mons werkt dan weer verder aan zijn wederopstanding na een behaalde halve finale in de nationale play-offs tegen Oostende en ook Antwerp moet zeker in de gaten gehouden worden.

Een ding is zeker: de Belgische teams zijn op revanche belust nadat ze hun Nederlandse collega’s het slot van de eerste editie van de BNXT League zagen domineren.

De kalender van speeldag 1 van de BNXT League:

Vrijdag 30 september

Volgt het beste van de BNXT League op Pickx+ Sports 1 met de optie Pickx Sports van Proximus. Tot aan de start van de competitie kan je alvast al het basketbalnieuws volgen op Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top