Welke ambities koesteren de Belgian Cats op het WK?

Basketbal |

Het WK basketbal bij de vrouwen vindt van 22 september tot 1 oktober plaats in Australië. België, de nummer vier van het afgelopen WK, gaat voor niets minder dan een eerste medaille binnen de competitie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een historische eerste WK-deelname in 2018 in het Spaanse Tenerife, met een verbluffende vierde plaats tot gevolg, vatten de Belgian Cats donderdag hun tweede wereldkampioenschap aan in Sydney tegen de Verenigde Staten, drievoudig regerend wereldkampioen en huidig olympisch kampioen. Zowel op het EK in 2017 als dat van 2021 kaapten de Cats overigens de bronzen medaille weg, waardoor algemeen verwacht wordt dat ze kunnen meedingen naar een podiumplaats.

Openingsclash

Sinds die knappe prestatie op Spaanse bodem heeft het Belgische nationale vrouwenteam evenwel enkele veranderingen ondergaan. Zo werd de Fransman Valéry Demory de opvolger van Philip Mestdagh als bondscoach en maakte de groep een verjongingskuur door. Jana Raman beviel in mei van een kindje en maakt daardoor geen deel uit van de selectie. Kim Mestdagh zette haar internationale carrière dan weer on hold, terwijl haar zus Hanne er definitief een punt achter zette.

In de omgekeerde richting voegde enkel Hind Ben Abdelkader zich als nieuwkomer bij de Cats, die het in groep A naast de Verenigde Staten (donderdag 3u30 Belgische tijd) ook nog opnemen tegen Zuid-Korea (vrijdag 5u), Puerto Rico (zaterdag 12u30), Bosnië-Herzegovina (maandag 3u30) en China (dinsdag 5u30).

“Elke match in onze groep zal van doorslaggevend belang zijn, behalve misschien de eerste tegen de Verenigde Staten, waarin een nederlaag geen drama zou zijn”, aldus spelmaakster Julie Allemand, die afgelopen seizoen aan de zijde van Emma Meesseman speelde bij Chicago Sky in de WNBA. “We kennen elkaar door en door en voelen elkaar perfect aan. Tijd met elkaar doorbrengen naast het veld is heel kostbaar geweest.”

Podium in het vizier?

Becky en Billie Massey, en beloftes Maxuella Lisowa en Ine Joris vervolledigen een basisvijftal dat aangevoerd wordt door Meesseman en Allemand. Antonia Delaere, Kyara Linskens en Julie Vanloo moeten de groep dan weer ervaring bijbrengen. “Ons doel is zo ver mogelijk geraken. Als we ons beste niveau halen, moet de top 3 mogelijk zijn”, gaf Allemand daarnaast nog mee.

In de andere poule bekampen Europees kampioen Servië, Japan, Frankrijk, Mali, outsider Canada en thuisland/podiumkandidaat Australië elkaar. De beste vier ploegen van elke groep stoten uiteindelijk door naar de kwartfinales, waarin de eerste twee van elke poule de status van reekshoofd genieten.

Volg het parcours van de Belgian Cats op de wereldbeker basketbal bij de vrouwen, waaronder de eerste ontmoeting tegen de Verenigde Staten in de nacht van woensdag op donderdag vanaf 2u20, live op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top