De citeerbare woorden van Martien Meiland

Films | Op 21 september start een nieuw seizoen van ‘Chateau Meiland’ op Play5, waarin de familie Meiland, met de flamboyante Martien op kop, opnieuw een verhuis voorbereidt. Een van de redenen waarom het programma een publiek vond, is het feit dat Martien in elke aflevering wel met nieuwe, eindeloos herhaalbare citaten op de proppen komt. Dit zijn enkele van onze favorieten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor wie de Nederlandse realityserie ‘Chateau Meiland’ niet kent: denk aan de familie Planckaert, maar dan veel Hollandser en flamboyanter. Vader Martien, moeder Erica, dochter Maxime, kleindochter Claire en huisvriendin Caroline hebben samen een kasteeltje in het Franse dorp Beynac gekocht en willen het ombouwen tot een bed and breakfast. We zien verbouwingen die uiteraard nooit helemaal zoals gepland verlopen, uitjes naar het dorp en excuses om in de wijn te vliegen.

Na enkele seizoenen in het kasteel, sloeg ook voor de familie Meiland de coronapandemie toe, waardoor ze in seizoen vier genoopt zijn om hun bed and breakfast te verkopen en weer naar Nederland te verhuizen, nog steeds met de camera’s in hun kielzog. Sindsdien stond er elk seizoen wel een nieuwe verhuis op de planning en dat is de nieuwste jaargang niet anders. Nu zweert Martien dat het de laatste wordt. “Dan moeten ze me eruit dragen tussen zes plankjes”, zegt de man bij de aankondiging van het nieuwe seizoen, waarmee hij bewijst dat hij nog steeds niet om een ietwat overdreven uitspraak verlegen zit. Dit zijn alvast enkele van zijn meest citeerbare zinnetjes van de vorige seizoenen.

Citaatmachine

Van wie een paar jaar in Frankrijk vertoeft, zou je kunnen verwachten dat die een woordje Frans leert spreken. Bij Martien Meiland is het bij dat ene woordje gebleven, want zijn kennis van de taal van de liefde is niet echt om over naar huis te schrijven. “C’est saai!”, schreeuwt hij uit verveling wanneer hij noodgedwongen thuis moet blijven.

Thuis blijven mag dan saai zijn, ook op een ander is het niet altijd zo leuk. Martien is een gastheer, geen gast. Dat maakt hij duidelijk wanneer hij geen spaander heel laat van het concept vakantie. “We hadden kutweer en slecht vreten! ’t Is altijd gezeik, vakantie! Ik vind het kut!

Martien zit nogal snel op zijn paard, tot jolijt van veel kijkers. Niets lijkt ooit goed te gaan voor de kasteelheer. En als het fout gaat, wordt dat al makkelijk bestempeld als “wat vervelend, weer!”, of nog beter: “wat een gezeik!

Na een dagje klussen is het steevast tijd voor wat verfrissing. Pakt Martien een van de vrouwen in zijn leven vast met de woorden: “ik heb een droge lap”, dan is het tijd om de werkdag af te ronden. Maar wonder boven wonder neemt hij na die woorden ook af en toe een glas water.

Een ander drankje vloeit wanneer de gevleugelde “wijnen, wijnen, wijnen” valt. Het moet het citaat zijn waarmee Martien Meiland zijn bekendheid vergaarde. Volgens ons zal het op zijn grafsteen gebeiteld worden, nadat hij tussen zijn zes plankjes weggedragen is.

Bekijk ‘Chateau Meiland’ op woensdag om 20u30 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top