Edouard Van Praet: de grote ster van de moderne psychedelische rock

Muziek | Met zijn eerste zelfgeproduceerde EP, 'Doors', dat twee jaar geleden uitkwam, is de Brusselse dandy dit jaar terug met de waanzinnige track 'Big Star'. Daarom is Edouard Van Praet deze keer onze artiest van de week. Geïnspireerd door de rockklassiekers blaast hij de psychedelica van de jaren 60 en 70 nieuw leven in. Al geeft hij er wel zijn eigen onconventionele draai aan. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met voorbeelden als Bowie, The Doors, Leonard Cohen, Hubert Lenoir, MGMT en Kanye West, pikt Edouard Van Praet hier en daar wat op om muziek te maken die zijn eigenzinnige imago volledig weerspiegelt. De van oorsprong Belgisch-Canadese artiest groeide op in Brussel en alle wegen leidden hem naar zelfgemaakte indiepoprock.

De 25-jarige artiest begon tien jaar geleden met muziek maken. Samen met Joseph Soto vormde hij de band Tissue en leerde hij geleidelijk gitaar spelen en zingen. Gedreven door een verlangen naar onafhankelijkheid ging de band uit elkaar om hun eigen projecten voort te zetten. Op dat moment sloot Edouard zich op in zijn kamer en schreef al zijn wildste ideeën op. Zijn universum krijgt vorm door middel van spot, schrijven, psychose en rock. 

Een gevarieerde eerste EP

Doors' werd twee jaar geleden uitgebracht en is een eerbetoon aan Cohens ballads, de kitscherige hits van de Beatles en de psychedelische rock van de jaren 60. Deze eerste EP, volledig zelf geproduceerd, bestaat uit vijf zeer verschillende tracks. Sommige zijn grappig zoals 'The Silver Lining Lady', sommige zijn introspectief werk zoals de ballade 'Lovely Day' en andere zijn dan weer opzwepend zoals 'Is It Over'. Via dit project belicht hij verschillende personages die geconfronteerd worden met hun existentiële crises. Edouards diploma in psychologie lijkt zijn schrijven goed te doen. 


Een grote ster in wording

Met de release van zijn nieuwste single, 'Big Star', brengt hij onderwerpen als "waanzin, manie, depressie, grootheidswaanzin en verlating" naar boven. Edouart Van Praet combineert zelfspot met de psychedelische muziek waar hij zo van houdt. In de clip wandelt hij, gekleed als Bowie tijdens zijn glamjaren, door de straten van Brussel als de Joker van Joaquin Phoenix. De Belgische actrice Salomé Dewaels (ontdekt in 'Illusions Perdues') speelt ook mee in de video.Nummers schrijven, videoclips bedenken, regisseren, visuals voor zijn nummers schilderen: Edouard doet alles zelf. Alleen zijn er nu een paar muzikanten die hem op het podium begeleiden en net zo gek zijn als hij. Ook zij brengen hun eigen creatieve touch naar zijn shows. De jonge zanger won deze zomer het Tremplin Dour Festival en mocht zo optreden op een van de grootste festivals van het land.

Edouard Van Praet geeft op 16 december het beste van zichzelf in de Botanique. Ga voor meer informatie en tickets naar de website van de Botanique.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top