Martinez moet Lukaku vervangen: twee topkandidaten en vier outsiders

Sport | Romelu Lukaku moest geblesseerd afhaken voor de interlands tegen Wales en Nederland. Bondscoach Roberto Martinez moet dus een andere centrumspits kiezen. Zes spelers komen in aanmerking.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roberto Martinez riep 30 spelers op voor het tweeluik tegen Wales en Nederland. Divock Origi en Christian Benteke werden niet opgeroepen. Origi is invaller bij AC Milan en is bovendien niet topfit, terwijl Benteke naar D.C. United overstapte. Beiden lijken stilaan al een kruis te mogen maken over hun WK-kansen.

Batshuayi topkandidaat, Openda klopt op de deur

De kans is groot dat Michy Batshuayi de vervanger gaat worden van Romelu Lukaku. ‘Batsman’ stelde tot op heden zelden teleur bij de nationale ploeg en hij wist in 45 interlands 25 keer te scoren. De ex-spits van Standard speelt voor Fenerbahçe en wist bij zijn debuut meteen te scoren.

Loïs Openda is een andere spits die goed is begonnen aan het seizoen. Openda, die in drie interlands een keer scoorde, speelt voor RC Lens in de Ligue 1. Met 4 doelpunten in 7 competitiematchen is hij sterk bezig en hij is de laatste maanden fors gestegen in de pikorde. Beiden zullen tegen Wales en Nederland zo goed als zeker in actie komen via een basisplaats en/of invalbeurt. Net als Lukaku zijn het twee spitsen met veel diepgang én scorend vermogen.

Nieuwe rol voor Eden Hazard?

Roberto Martinez heeft naast deze twee aanvallers nog een aantal opties, al zijn dat eerder ‘noodplannen’. Dries Mertens speelde in het verleden al eens als diepe spits, maar dat was bij de nationale ploeg zelden een succes. Zijn start bij Galatasaray is met 0 goals in 6 optredens voorlopig ook niet denderend. Charles De Ketelaere speelde bij Club Brugge als centrumaanvaller, maar Martinez ziet in hem een speler die achter een centrumspits het best tot zijn recht komt. Dat is ook de rol die hij bij AC Milan krijgt toebedeeld. Dodi Lukebakio is nog een optie. Hij is van nature een flankaanvaller, maar de speler van Hertha BSC kan ook centraal in de aanval uit de voeten. Maar net als Mertens en De Ketelaere is hij weliswaar een optie als centrumspits, maar geen echte topkandidaat op die positie. Tot slot is er dan ook nog Eden Hazard. Hij wordt door Carlo Ancelotti aanzien als een back-up voor centrumspits Karim Benzema. Gaat Martinez hem ook eens in die rol uittesten bij de nationale ploeg?

Martinez zal tegen Wales en Nederland dus zonder Lukaku moeten aantreden. De spits van Inter sukkelt de laatste jaren wat vaker met kleine blessures en in deze Nations League-campagne kwam Lukaku mede daardoor nog maar 27 minuten in actie. Batshuayi was meestal de vervanger en hij wist in deze campagne twee keer te scoren en ook twee assists uit te delen in vier matchen. De kans is zeer groot dat de ex-spits van Standard de eerste keuze zal zijn als vervanger voor Lukaku, al krijgt Openda ongetwijfeld ook een kans. Of gaat Martinez iedereen verrassen met de keuze voor Hazard, Mertens, De Ketelaere of Lukebakio als centrumspits? Het antwoord krijgen we tegen Wales en Nederland.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen België en Wales op donderdag 22 september vanaf 20u25 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top