‘Kleo’, de Tarantino-achtige Duitse vendetta

Series | De Duitse serie ‘Kleo’, die op 19 augustus werd losgelaten op Netflix, doet net als andere Europese reeksen en films voordien heel wat stof opwaaien. De cynische serie is gegrond in de politieke geschiedenis van het land en vertelt het verhaal van een Oost-Duitse spionne na de val van de Berlijnse Muur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kleo’ draait rond de elitespionne Kleo Straub (Jella Haase). In opdracht van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst, doodt ze een zakenman. Maar dan wordt ze verraden door haar opdrachtgever en haar grootvader en belandt ze in de gevangenis. Twee jaar later wordt ze dankzij de val van de Muur bevrijd. En op dat moment spookt slechts één gedachte door haar hoofd: wraak. Ze leert snel over het politieke complot dat haar in de gevangenis deed belanden en trekt er, in de stijl van Tarantino’s ‘Kill Bill’, op uit om iedereen te doden die ervoor verantwoordelijk is. Naast al dat groteske geweld introduceerden makers Hanno Hackfort, Richard Kropf en Bob Konrad gelukkig ook een scheut humor.

Een waargebeurd verhaal?

De politieke context, de data en veel feiten in deze serie stemmen overeen met de geschiedenis van de val van de Muur, dus is de vraag opgeroepen of dit een waargebeurd verhaal is. De makers probeerden met hulp van historische documenten zo dicht mogelijk bij de geschiedenis te blijven en slagen daar erg goed in. Volgens historici bestonden spionnen zoals Kleo echt in die tijd.

Maar de protagoniste van ‘Kleo’ komt in geen enkel geschiedenisboek voor. Ze is simpelweg een hersenspinsel van de makers, zij het eentje die echt had kunnen bestaan. Ze is grotendeels geïnspireerd op klassieke literatuur, zoals ‘De graaf van Monte-Cristo’ van Alexande Dumas. Ook in dat boek volgen we de wraaktocht van iemand die ten onrechte opgesloten zat.

Jella Haase

De jonge geweldenaar met het engelengezicht wordt vertolkt door de actrice Jella Haase. Mocht je nog niet van haar gehoord hebben, ze heeft op 29-jarige leeftijd een indrukwekkende 25 films, 14 tv-films, 5 kortfilms, 6 series, 2 radiospelen en 3 jaar als theateractrice in de Berlijnse Volksbühne op haar palmares. Tussen 2011 en nu schreef ze 5 acteerprijzen op haar naam. In een interview met Time News sprak ze over haar personage als een antiheld. “Ze is te fragiel, te imperfect en te menselijk om een echte slechterik te zijn”, volgens Haase. “Ze is radicaal, maar struikelt over haar eigen overmoed. Je kan haar moeilijk zuiver goed of zuiver slecht noemen. Dus nee, ze is zeker geen klassieke heldin.”

Ontdek ‘Kleo’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top