‘The Golden Compass’ op Play5: is het echt de schuld van de Kerk dat er nooit sequels zijn gemaakt?

Films | Vanavond zendt Play5 ‘The Golden Compass’ uit. De fantasyfilm uit 2007, over een weesmeisje dat in een parallel universum een gouden kompas krijgt van haar oude leraar, kreeg ondanks de puike opbrengst én een Oscar voor beste visuele effecten nooit een vervolg. Acteur Sam Elliott, die het personage Lee Scoresby vertolkt in de film, gelooft dat de Katholieke Kerk de boosdoener is. Proximus Pickx ging op onderzoek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na het succes van ‘The Lord of the Rings’, ‘Harry Potter’ en ‘The Chronicles of Narnia’ leek de ‘His Dark Materials’-trilogie van auteur Philip Pullman de volgende fantasyfranchise in de rij te worden die massa’s kijklustigen naar het witte doek zou lokken. In 2007, toen het eerste deel ‘The Golden Compass’ uitkwam, leek het alle juiste ingrediënten te hebben: knappe acteurs, spectaculaire gevechten, een sexy slechterik, Ian McKellen en sneeuw. Maar toch kwamen er geen sequels. Waarom niet?

Acteur Sam Elliott denkt het antwoord te weten. In een interview in de Britse krant The Evening Standard wijt Elliot het mislukken van de filmreeks rechtstreeks aan de paus: “De Katholieke Kerk stond in de weg van ‘The Golden Compass’, wat mij betreft. De film deed het fantastisch aan de kassa. Ongelooflijk. De Katholieke Kerk kraakte de film af, en ik denk dat dat de filmstudio heeft afgeschrikt.”

De acteur heeft een punt. ‘The Golden Compass’ was het mikpunt van een langdurig offensief van de Amerikaanse katholieke organisatie Catholic League for Religious and Civil Rights, die verklaarde dat het “atheïsme voor kinderen” was. Ook de invloedrijke, conservatieve Fox News-presentator Bill O'Reilly trok van leer tegen de film, die hij een “oorlog tegen Kerstmis” noemde.

“Dit kompas wijst nergens naar”

Die tegenkanting was allerminst een verrassing: schrijver Pullman is altijd zeer uitgesproken geweest in zijn atheïsme, en een boek schrijven over kinderen die God letterlijk vermoorden is waarschijnlijk het meest openlijke antikatholieke statement dat je kunt maken.

De Katholieke Kerk was niet aan haar proefstuk toe wat het bekritiseren van films betreft. Zo noemde het Vaticaan de ‘Twilight’-sequel ‘New Moon’ “een moreel vacuüm met een afwijkende boodschap”. Kardinaal Francis Arinze overwoog juridische stappen toen ‘The Da Vinci Code’ uitkwam. De paus verklaarde ooit dat ‘Harry Potter’ “het christelijk geloof zou corrumperen”, en toch kreeg die film liefst zeven vervolgen.

Misschien kreeg ‘The Golden Compass’ geen vervolg omdat het er geen verdiende. Rotten Tomatoes gaf de film een score van 42%. Recensenten noemden de verfilming “flauw” en “een verpletterende teleurstelling”. “Een overladen film waarin onder meer Nicole Kidman, Daniel Craig en Eva Green vergeefs naar een interessante verhaallijn lopen te zoeken”, schreef Humo. “Dit kompas wijst nergens naar.” De hetze die de Kerk ontketende, leek een gevecht in de marge. De film was gewoon niet goed genoeg.

Bekijk ‘The Golden Compass’ vanavond om 20u30 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top