Deze Belgische tennissers konden Roger Federer ooit verslaan

Sport | Roger Federer heeft deze week aangekondigd zijn tennisracket definitief aan de haak te hangen. De 41-jarige Zwitser staat te boek als een van de grootste talenten uit de geschiedenis van de tennissport, maar ooit moest hij de duimen leggen tegen deze drie Belgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De allereerste Belg die ooit de maat kon nemen van Roger Federer luistert naar de naam Christophe van Garsse. Van Garsse stond eind jaren negentig bekend als een begenadigd tennisspeler die vooral tijdens Davis Cup-toernooien van zich liet horen. In 1999 nam de toen 25-jarige Belg deel aan de Davis Cup en kwam hij uit tegen de toen 17-jarige Federer in de kwartfinale van dat toernooi. 
Federer zou aanvankelijk niet deelnemen aan de Davis Cup maar de toenmalige Zwitserse bondscoach riep hem op omdat een andere Zwitserse tennisspeler, Marc Rosset, ziek was geworden. Van Garsse wist zichzelf opnieuw te overstijgen en hakte Federer in vijf sets in de pan (7-6, 3-6, 1-6, 7-5, 6-1). Meer dan twintig jaar later heeft onze landgenoot nog steeds goede herinneringen aan die partij. “Het was een memorabele vijfsetter. Na die wedstrijd werd ik meteen fan van hem, je zag aan alles dat hij een groot talent was”, klonk het.

David Goffin verslaat zijn idool

Enkele dagen later nam Federer het opnieuw op tegen een Belg: deze keer was het de beurt aan Xavier Malisse. Malisse kon in vier sets de maat nemen van de jonge Federer (4-6, 6-3, 7-5, 7-6) waardoor België naar de halve finales van de toenmalige Davis Cup ging. Malisse had de jonge Federer eerder al eens geklopt tijdens jeugdtoernooien, maar was daar nog niet in geslaagd in het professionele tenniscircuit. Malisse en Federer kruisten na de Davis Cup in 1999 nog tien keer de degens. Elk van die wedstrijden eindigden in het voordeel van de Zwitser.

David Goffin heeft, net als Xavier Malisse, in totaal elf keer tegenover Federer gestaan. Hij moest ook tien keer het onderspit delven. Goffin trof de Zwitser voor het eerst in 2012 tijdens de 16e ronde van Roland Garros waarin hij ook een set tegen de Zwitser kon winnen. Na vijf keer te zijn verslagen, trof de Belgische nummer 1 de Zwitser opnieuw in 2017 tijdens de Masters in Londen. Goffin verkeerde toen in topvorm en wist Federer tegen alle verwachtingen in, te verslaan. Dat was meteen ook de laatste keer dat een Belg kon winnen van de legendarische Roger Federer.

Volg de Laver Cup, het allerlaatste toernooi van Roger Federer, van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september op Eurosport 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top