Ai Weiwei en Wim Wenders zijn bij winnaars van 33ste "Nobelprijzen" voor de kunsten

Muziek | De Chinese dissident-kunstenaar Ai Weiwei en de Duitse cineast Wim Wenders zijn donderdag op de 33ste editie van de Praemium Imperiale, ook de "Nobelprijzen voor de kunsten" genoemd, in de prijzen gevallen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Praemium Imperiale wer din 1988 opgericht door de Japan Art Association en kent in zes categorieën aan de winnaar 15 miljoen yen toe, zo'n 105.000 euro. Hij wordt steeds uitgereikt in het bijzijn van een lid van de keizerlijke familie. Deze keer was dat prins Hitachi, oom van keizer Naruhito. Vorige laureaten zijn Jean-Luc Godard, Peter Brook en David Hockney.

De multidisciplinaire Chinese artiest Ai Weiwei werd bekroond in de categorie beeldhouwwerk. Hij staat bekend voor zijn werken die de gevestigde orde in vraag stellen, en werd daarvoor in 2011 vastgezet in zijn thuisland.

Wim Wenders is een Duitse regisseur en werd dan ook in de categorie cinema de winnar. Hij is vooral bekend van zijn langspeelfilm 'Wings of Desire' en is geroemd als een pionier van de nieuwe Duitse cinema van de jaren 70.

Naast hen vielen ook de Italiaanse schilder Guilio Paolini, de Poolse pianist Krystian Zimerman en de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa in de prijzen. De Kronberg Academy Foundation, een Duits cultureel instituut, kreeg een beurs voor de opleidingen die het geeft aan jonge getalenteerde muzikanten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top