Kazuhiro Tsuji, een Hollywoodvedette achter de schermen

Films |

In de scifi-prent ‘Looper’ wordt voortdurend tussen verschillende tijdsperken geswitcht, waarin acteurs dus ook verschillende versies van zichzelf tegenkomen. Dat dit allemaal erg realistisch lijkt, is mede het werk van Kazuhiro Tsuji, een make-upspecialist die al meermaals bekroond werd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Looper’ kwam tien jaar geleden uit en telt heel wat straffe acteurs in de cast. Paul Dano, Joseph-Gordon-Levitt, Bruce Willis, Jeff Daniels en Emily Blunt, om enkel die maar te noemen. Regisseur Rian Johnson (‘Brick’, ‘Star Wars: The Last Jedi’, ‘Knives Out’) neemt de kijker mee naar het jaar 2074, een tijdperk waarin tijdreizen een normale zaak is geworden. Maar een technologische evolutie waarvan ook de criminele organisaties zich bedienen. Ze ontdoen zich van hun geviseerde slachtoffers door ze naar het verleden te sturen (2044) en ze daar meteen te laten liquideren door huurmoordenaars, de zogeheten loopers. Wanneer een looper op pensioen gaat, wordt hij eveneens teruggestuurd naar het verleden, om daar door zijn jongere ik vermoord te worden.

Special effects

Ondanks het complexe scenario scoorde de film goed aan de kassa en genoot het heel wat positieve recensies. Dat heeft naast de knappe regie en de straffe acteerprestaties evengoed te maken met de special effects. Niet dat regisseur Rian Johnson mikte op veel explosies of technische snufjes, integendeel, hij wilde een scifi-prent die vooral gedragen werd door de uitdieping van de karakters. En dus ging de belangrijkste aandacht van de special effects naar het geloofwaardig maken van de personages.

Daarvoor werd de make-upartiest Kazuhiro Tsuji aan boord gehaald. Hij zorgde er bijvoorbeeld dat Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis meer als een dezelfde persoon zouden lijken, de ene als de jonge versie van hoofdpersonage Joe, de andere als de oudere versie. Ook Paul Dano en Frank Brennan werden op die manier onder handen genomen om de jonge en oude Seth te vertolken.

Topper in zijn vak

Tsuiji was niet aan zijn proefstuk toe, integendeel, de Japanner is in Hollywood een gevestigde waarde. Achter de camera’s dan. Hij won verscheidene prijzen voor zijn make-upwerk. Onder andere voor ‘The Darkest Hour’ (2017), waarin hij van acteur Gary Oldman een geloofwaardige reïncarnatie van Winston Churchill maakte. Ook in ‘Men in Black’ (1997), ‘How the Grinch Stole Christmas’ (2000), ‘Planet of the Apes’ (2001), ‘Hellboy’ (2004), en ‘The Curious Case of Benjamin Button’ (2008) herken je zijn hand.

Op filmsite DVD.com vertelt Tsuji hoe hij geïntroduceerd geraakte in de kunst van make-up voor film: “Ik had er aanvankelijk niets mee, want ik associeerde dat met horrorfilms… en ik haat horrorfilms. Maar toen zag ik een reportage over de make-upspecialist Dick Smith die van Hall Holbrook een waarachtige Abraham Lincoln maakte en dacht ik: dit wil ik ook kunnen. Vervolgens zag ik de eerste ‘Star Wars’ en ook dat inspireerde mij. Vooral omdat ik niet graag naar school ging en een manier zocht om zo snel mogelijk een professionele carrière te starten.”

Na zijn bijdrage voor ‘The Darkest Hour’ in 2017 besliste de Japanner om zich exclusief op sculptuurkunst toe te leggen. Ook daar geldt hij nu als een topper in zijn vak.

Bekijk 'Looper' op vrijdag 16 september vanaf 22u45 op Een, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top