De Football Manager-carrière van Graham Potter

UEFA Champions League |

Van de Zweedse vierde klasse naar het roer van Chelsea FC. De meeste mensen die zulke dingen beweren, hebben er net een vruchtbaar Football Manager-spel op zitten. Graham Potter laat zien dat het ook echt kan. Proximus Pickx overloopt en analyseert.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als we naar de voetbalcarrière kijken van onze nieuwe favoriete Potter, had niemand deze toekomst kunnen voorspellen. In een carrière van dertien jaar speelde hij wel in 320 wedstrijden, maar slechts acht daarvan waren in de Premier League, voor Southampton. In zijn jonge jaren werd hij wel eens geselecteerd voor de Engelse beloften maar wanneer hij in 2004  op z'n dertigste zijn noppen aan de haak hing, had Potter niet veel golven gemaakt.

Dan maar terug naar school, waar Potter een diploma behaalde in sociale wetenschappen. Hij volgde een opleiding in leidinggeven en emotionele intelligentie in Leeds waarna hij in 2011 in Zweden zijn eerste kans krijgt als T1. Östersunds FK, een club onderaan de Zweedse hiërarchie die net gedegradeerd was naar de vierde klasse, is de eerste plek waar Potter zijn magie mag tentoonspreiden.

Europa in

Op vijf seizoenen tijd promoveren Potter en Ostersund maar liefst drie keer, helemaal tot in de Zweedse eerste klasse, de Allsvenskan. Bekroning op het werk volgt in 2017, wanneer de Beker van Zweden mee mag naar Östersund en de ploeg zich plaatst voor de Europa League. Ze verslaan de niet te onderschatten ploegen Galatasaray en PAOK in de kwalificatiematchen en eindigen tweede in hun groep met Athletic Bilbao, Hertha Berlijn en Zorya Luhansk. In de volgende ronde maakt Arsenal wel een eind aan de fun. In de terugmatch winnen Potter en de zijnen wel in het Emirates Stadium met 1-2, maar kunnen de 0-3 uit de eerste match niet goedmaken.

De naam Potter blijft wel hangen in Engeland en dat jaar nog gaat hij aan de slag bij Swansea City. Daar wordt hij na anderhalf jaar weggeplukt door Brighton & Hove Albion, dat er net een matig seizoen op had zitten onder Chris Hughton. De bazen bij Brighton waren zo onder de indruk van zijn spelfilosofie en aanvallend ingesteldheid en bleven aandringen bij Swansea. Uiteindelijk kreeg de Welshe ploeg drie miljoen pond voor de coach.

Uitdaging te groot

Potter zakt die zomer, in 2019, af naar Tubeke voor een landgenoot. Leandro Trossard is niet bezig met Brighton tot hij overtuigd wordt door zijn toekomstige coach en zijn kijk op voetbal. Na twee seizoenen met sprankelend voetbal maar tegenvallende resultaten, besluiten de Seagulls in 2021-2022 het seizoen op de negende plaats, een record. Onder Potter komt Trossard aan 20 doelpunten en 13 assists.

Dit seizoen is er geen houden aan Brighton, dat momenteel vierde staat. Maar wanneer Thomas Tuchel ontslagen wordt bij Chelsea, wacht Potter een “uitdaging te groot om te kunnen weigeren”. Een nieuw soort opdracht voor de coach, die bij Chelsea niet meer zal kunnen rekenen op het voordeel van de underdog. De stress en de druk om te winnen bij een ploeg als Chelsea zijn niet te vergelijken met wat hij tot nu toe ervaarde. De ego’s zullen ook van een ander kaliber zijn. Een 1-1 thuis gisteren tegen RB Salzburg in de Champions League lijkt misschien geen topstart, maar wij weten wel beter.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top