Wollongong is een week lang het epicentrum van de wielersport: het programma van het WK

Wielersport | Wielerfans zullen van 18 tot 25 september hun ogen uitkijken in Australië, want de stad Wollongong is door de UCI aangewezen als gastheer voor de wereldkampioenschappen. En België zou op dat WK normaal een prominente rol moeten spelen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een jaar na de feestweek in Leuven en Vlaanderen kruisen de beste wielrenners ter wereld, jong, elite, vrouwen en mannen, elkaars pad in Australië, meer bepaald in Wollongong. Van 18 tot 25 september staat er bijna elke dag een wedstrijd op het programma, en vooral wielerfans zullen in de wolken zijn met dat vooruitzicht.

Trekt Remco vormpeil verder?

Het WK begint deze zondag met de individuele tijdritten voor vrouwen en mannen, die voor het eerst dezelfde afstand gaan afleggen, namelijk 34,2 kilometer. Deze wedstrijden vinden plaats op een tweemaal te rijden stadscircuit met enkele kleine klimmetjes, of beter gezegd vals plat, op het programma. Bij de vrouwen zal Marlen Reusser proberen haar titel te verdedigen, maar Annemiek Van Vleuten, in de vorm van haar leven, is de grote favoriete, net als Ellen Van Dijk. Aan Belgische zijde zullen Lotte Kopecky en Julie Van de Velde de Belgische titelkansen verdedigen.

Bij de mannen neemt Wout van Aert niet deel aan het tijdrijden. Hij wil zich concentreren op de wegwedstrijd. Van Aert werd wel twee keer vicewereldkampioen in de discipline. Tweevoudig titelverdediger Filippo Ganna zal anders zijn handen vol hebben aan Remco Evenepoel, die gemotiveerder is dan ooit na zijn succes in de Vuelta. Het valt nog te bezien of de jonge Belgische wielrenner zijn fysieke conditie op peil zal weten te houden of dat de decompressie toe zal slaan. Maar evengoed laat Yves Lampaert misschien weer van zich horen, net als bij zijn verrassende overwinning in de openingstijdrit van de Tour de France. Stefan Kung, Ethan Hayter of Tadej Pogacar zullen ook in de gaten moeten worden gehouden.

Maak plaats voor de jeugd!

Tijdens de week zijn het de jonge coureurs die in de schijnwerpers zullen staan. Het begint op maandag met de 28,4 kilometer lange U23-tijdrit. België heeft met Lennert Van Eetvelt en Alec Segaert twee kanshebbers op een medaille. Op dinsdag haspelen de junioren een tijdrit van dezelfde afstand als de elitemannen af en krijgen de vrouwen 14,1 kilometer voor de wielen. Jens Verbrugghe en Duarte Marivoet Scholiers voor de mannen en Febe Jooris en Xaydee Van Sinaey voor de vrouwen zullen proberen de Belgische kleuren hoog te houden.

Op woensdag (21/9) vindt een speciale discipline plaats: de gemengde aflossing met drie mannen en drie vrouwen per land. Vorig jaar domineerde Duitsland de discipline. Na een rustdag op donderdag beginnen de wegwedstrijden op vrijdag met, om het bal te openen, de junioren die acht keer het 17,1 km lange circuit van Wollongong zullen rijden met Mount Pleasant, een klim van 1,1 km aan een gemiddelde van 7,7% met ook een passage van 14%. De beloften moeten nog twee extra ronden rijden voor een totaal van 169,8 km. Lennert Van Eetvelt is de kopman in de U23-categorie voor België, terwijl Vlad Van Mechelen deze rol overneemt bij de junioren.

Gek weekend

De laatste twee dagen beginnen met de wedstrijd voor de vrouwen junioren op zaterdag (24/9), met 67,2 af te leggen kilometers of 4 ronden over het circuit. Daarna gaan de elitedames op pad met, net als bij de heren, een start in Helensburgh. Nadien fietsen ze over de Mount Keira, een klim van ongeveer 9 kilometer aan een gemiddelde van 5,7 %, met een passage van 15 %. Daarna moet zes keer het Wollongong-circuit afgelegd worden, goed voor 164,3 kilometer en een totaal van 2433 hoogtemeters. De Nederlandse rensters, met Annemiek Van Vleuten op kop, zijn de favorieten, maar Uttrup Ludwig, Liane Lippert, Grace Brown en de Belgische Lotte Kopecky, die dit seizoen een grote stap voorwaarts zette, zullen ook in de gaten moeten gehouden worden.

Op zondag (25/9), ten slotte, krijgen we hopelijk vuurwerk bij de mannen elite. Het parcours is hetzelfde als dat van de vrouwen, behalve dat het laatste circuit 12 keer wordt gereden, goed voor 266,9 kilometer en 3945 hoogtemeters. Op het laatste circuit moeten de renners na de top van Mount Pleasant nog acht kilometer afleggen tot aan de finish.

En de favoriet? Je hoeft niet ver te zoeken: Wout van Aert. Terwijl de eerste echo’s na het bekendmaken van het parcours eerder lieten verstaan dat het een wedstrijd voor sprinters zou worden, zal het parcours waarschijnlijk te zwaar voor hen zijn. Vooral ook omdat Pogacar, Evenepoel, Mathieu van der Poel, João Almeida of Biniam Girmay zullen proberen om de wedstrijd hard te maken. Het valt nog te bezien of België de juiste tactiek zal weten te vinden, want zowel Van Aert als Evenepoel zijn uitstekend in vorm. De ene kan zijn kaart trekken in de sprint, de andere kan van ver aanvallen. Laten we in ieder geval hopen dat de ploegtactiek beter zal zijn dan die van vorig jaar in Leuven.

Volg het WK wielrennen in Wollongong op Sporza, van 18 tot 25 september, 's nachts of 's ochtends vanwege het tijdsverschil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top