Koen Wauters wordt 55: vijf fascinerende weetjes over Clouseau

Muziek | Vandaag viert Koen Wauters, zanger van de Nederlandstalige popgroep Clouseau, zijn 55ste verjaardag. Naar aanleiding van die heuglijke gebeurtenis diept Proximus Pickx vijf fascinerende wist-je-datjes op over de iconische Vlaamse popband. Proficiat, Koen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Repeteren in de garage van Pascal Braeckman

In het prille begin van Clouseau was Pascal Braeckman, de favoriete klankman van Tom Waes, nog de lichtman van Clouseau. De eerste uitvalsbasis van de band was zijn garage, die dienst deed als primitieve studio. Braeckman kende de broers Wauters al lang voor ze muzikaal succes oogstten.

“Het was me daar in de beginperiode van de band de zoete inval, van muzikanten die kwamen en weer vertrokken. En de lokale chiro- en scoutsmeisjes probeerden massaal een glimp op te vangen van Koen”, aldus Braeckman op VRT NWS. “Er werd steevast gerepeteerd op vrijdagavond”, vertelde Kris Wauters op VRT NWS. “En daarna gingen we altijd op café. We hadden geen carrièreplan, maar we namen die repetities wel écht serieus. Muzikanten die het niet meenden, konden vertrekken.”

2. Engelstalig album in Hollywood

Het succes van Clouseau was in de jaren negentig ontzettend groot. Jonge meisjes vielen flauw tijdens concerten. Noem het gerust Clouseaumania. De jongens speelden zelfs in het voorprogramma van de Scandinavische band Roxette. Nederland viel ook in zwijm.

Om nog meer internationaal succes te oogsten, namen de broers Wauters in 1991 Jan Leyers onder de arm als producer van hun eerste Engelstalige album ‘Close Encounters’. Ze namen Engelstalige versies op van hun Nederlandstalige hits. Een internationale doorbraak kwam er echter nooit. Desondanks nam Clouseau een tweede Engelstalig album op in Los Angeles, op een boogscheut van de iconische witte Hollywoodletters.

“Eerlijk is eerlijk: Clouseau klinkt nu eenmaal véél beter in het Nederlands”, zei Kris Wauters daarover op VRT NWS.

3. Miljonair

In 2018 becijferde de Franstalige krant La Capitale het vermogen van Koen Wauters, op basis van cijfers die het opvroeg bij de Nationale Bank. De krant kwam uit op een bedrag van 3,5 miljoen euro, gesplitst over twee bedrijven. In 2011 schatte Het Nieuwsblad het fortuin van Koen Wauters nog op 5 miljoen euro.

“Ik ben uiteraard geen sukkelaar”, vertelde Koen Wauters dit jaar in een podcast van Qmusic. “Ik verdien meer met televisie dan met Clouseau, want met plaatjes maken verdien je geen geld meer. Dat kan alleen met optredens en wij willen altijd naar buiten komen met een grote productie, maar dat kost geld. Zo willen we dat onze muzikanten bijvoorbeeld goed betaald worden. Aan het einde van de rit blijft er bijvoorbeeld 5.000 euro over als Clouseau opgetreden heeft in de Roma of zo. Clouseau, niet Koen. Dus dat moet in twee gesplitst worden en dan moet je nog belastingen betalen. Dat is nog altijd goed betaald, maar uiteindelijk is dat niet zo waanzinnig veel”, klinkt het.

4. Bob Savenberg, bijgenaamd ‘Clouseau’

De groepsnaam Clouseau is afkomstig van het filmpersonage Jacques "Inspector" Clouseau uit de komedie ‘The Pink Panther’. Tijdens zijn werk voor de lokale radio Ro in Sint-Genesius-Rode, de thuisstad van de broers Wauters, imiteerde bandlid Bob Savenberg vaak het typisch accent van dit personage. Dat leverde hem in de studio de bijnaam Clouseau op. Toen Savenberg een groep stichtte, koos hij zijn radionaam als groepsnaam.

Savenberg was jarenlang de stille kracht achter Clouseau als drummer en songwriter, en werkte de laatste tijd veeleer achter de schermen. In 2020 bracht hij nog een solosingle uit.

5. 'Of Zo...' was "slechtste album" van Clouseau

Het debuutalbum van Clouseau, uitgebracht in 1989, kreeg de naam ‘Hoezo?’. Op de plaat is onder meer Ingeborg te horen. Aanvankelijk liep de verkoop allesbehalve vlot in België. Een kennis van de broers Wauters ging hun eerste album zelfs in alle platenwinkels in de buurt leggen. Uiteindelijk trok de verkoop alsnog aan. In totaal gingen er 580.000 exemplaren over de toonbank in Nederland en België. ‘Hoezo?’ haalde elf keer platina.

“Ons debuut was zo'n succes dat onze platenblaas héél snel een opvolger wilde, want hij verdiende er schandalig veel geld mee”, aldus Kris Wauters in 2019 in Gazet Van Antwerpen. “Alleen, je schrijft geen plaat in twee weken en neemt ze niet in één week op, tussen optredens door. Dat geeft een slecht resultaat. In dit geval: onze slechtste plaat ooit. Ook al stond ‘Domino’ erop, dat de boel overeind hield.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top