Er was eens een Rode Duivel: Ivan Hoste

Sport |

In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden international waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Ivan Hoste.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eer van je land verdedigen, dat blijft toch iets speciaal. Zelfs al duurt dat maar 7 minuten, zoals in het geval van Ivan Hoste, die bewuste avond in september 1982. De Limburger beleefde toen het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière.

Speler in tweede klasse

Ivan Hoste groeide op in Tongeren en genoot bij de plaatselijke voetbaltrots zijn jeugdopleiding. Op zijn 19de mocht hij voor het eerst proeven van het grote werk, hij vierde in 1971 zijn debuut bij KSK Tongeren, op dat moment een derdeklasser, maar het jaar nadien een reeks hoger dankzij de titel in tweede. Hoste, een aanvaller, kreeg in 1974 al meteen eerste kans op voetbalglorie wanneer zijn ploeg verrassend de finale van de Beker van België bereikte. Helaas bleek KSV Waregem in een volgepakte Heizel een maatje te sterk, de eersteklasser stuurde Tongeren weer naar huis met 4-1.

Tongeren werd vervolgens een stabiele tweedeklasser, met Hoste als speerpunt voorin. In 1979 beleefde hij zijn mooiste seizoen: hij werd topschutter van de reeks met 20 treffers. Twee jaar later realiseerde de Limburgse club de promotie naar de hoogste afdeling, ook voor Ivan Hoste de kans om zich te laten zien. En hoe! Zelfs de toenmalige bondscoach Guy Thys geraakte onder de indruk van de voormalige jeugdinternational (U19 en U21) en riep hem op voor de Rode Duivels.

Zeven minuten international

Op 29-jarige leeftijd maakte Ivan Hoste zo zijn debuut als Belgisch international. Het decor: het olympisch stadion in Berlijn, waar België op 22 september 1982 het grote West-Duitsland bekampte. Ondanks de veelbelovende affiche werd het geen gedenkwaardige partij, die eindigde op een bloedeloze 0-0. Hoste speelde uiteindelijk zeven minuten, nadat hij in de 83ste minuut mocht invallen voor Alex Czerniatynski. Enkele dagen later troffen de Rode Duivels Zwitserland in een kwalificatiewedstrijd voor het EK, maar daarin kreeg Hoste geen speelminuten.

Helaas voor de Tongerse spits bleef het bij die ene selectie en 7 minuten in het shirt van de nationale ploeg. Na twee seizoenen bij de elite degradeerde KSK Tongeren weer naar de tweede klasse, voor Hoste het sein om van club te veranderen: hij trok naar KV Mechelen. Zijn carrière beëindigen deed hij in 1987, dan als speler van Patro Eisden, waar hij vervolgens ook nog twee jaar als trainer fungeerde.

Fan van deze reeks? Lees dan zeker ook eens onze vorige bijdrage over Nathan D’Haemers.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top