De Ronde van Kroatië, een kans voor sommige teams om waardevolle WorldTour-punten te pakken

Wielersport | De CRO Race, of Ronde van Kroatië, vindt plaats van 27 september tot en met 2 oktober. Sommige teams rekenen op deze rittenwedstrijd om kostbare punten te scoren in de strijd om in de WorldTour te blijven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het seizoen 2022 is een belangrijk seizoen voor de WorldTour, omdat het aantal WorldTour-licenties in 2023 zal teruggebracht worden van de huidige 20 tot 18 teams. De beslissing welke ploegen in de topdivisie blijven, wordt gebaseerd op een ranglijst van UCI-punten die de renners de afgelopen drie jaar hebben gesprokkeld (per ploeg worden enkel de grootste 10 puntenpakkers per jaar in rekening gebracht). En zo woedt de strijd om in de hoogste divisie te blijven tussen sommige teams. En in deze Ronde van Kroatië zullen er dus belangrijke punten te verdienen zijn voor dat klassement.

Zes zware etappes

De CRO Race 2022 omvat zes etappes. De worden allemaal gereden tussen 27 september en 2 oktober en in totaal zal 1074 kilometer afgelegd worden. De wedstrijd begint meteen met de langste etappe van de zes, tussen Osijek en Ludbreg over een afstand van 223 kilometer met twee passages over een klim van derde categorie in de laatste 20 kilometer. De volgende dag wacht het peloton een vlakke etappe tussen Otocac en Zadar (163 km), een rit die de sprinters met ander woorden in hun routeboek al aangeduid hebben.

Op de derde dag wordt de renners tussen Sinj en Primosten een veeleisender parcours voorgeschoteld: een rit van 157 km met nogal wat stevige bulten en een moeilijke finish. Een rit dus voor de punchers. Op vrijdag 30 september staat 219 kilometer op het programma tussen Biograd na Moru en Crikvenica, met opnieuw een geanimeerde finale en een finish bergaf na een klein klimmetje op vijf kilometer van de finish.

Miniklassieker

Zaterdag 1 oktober wordt de beslissende dag van deze CRO Race met een korte maar zware etappe van 154 kilometer tussen Opatija en Labin. Er staan namelijk een zestal beklimmingen op het programma en de aankomst ligt ook bergop. Het algemeen klassement zal wellicht in de plooien vallen na deze rit, want de laatste etappe tussen Sveta Nedelja en Zagreb zou opnieuw een sprinter moeten bekronen.

Vijf WorldTour-teams verschijnen aan de start om een opvolger voor Stephen Williams te vinden, waaronder Israël - Premier Tech die de broodnodige punten zullen moeten sprokkelen om uit de degradatiezone van de felbegeerde WorldTour-top te geraken.

Volg de CRO Race van 27 september tot 2 oktober op Eurosport 1 of Sport 10. Beide zenders zijn beschikbaar in het basisaanbod van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top