Zet Standard, onder impuls van William Balikwisha, zijn opgang in het klassement voort?

Jupiler Pro League | De jonge William Balikwisha was de voorbije maanden een lichtpuntje in donkere tijden bij het slabakkende Standard, dat aan een remonte bezig is in het klassement. De Rouches wonnen achtereenvolgens tegen KV Kortrijk, KV Oostende en Sint-Truiden. Tegen de ‘kleintjes’ pakten ze de volle buit, maar volgt nu ook de bevestiging tegen de landskampioen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Exponent van een Standard dat de jongste weken herademt: William Balikwisha. De 23-jarige Belg met roots in de Democratische Republiek Congo – en oudere broer van de ‘Antwerpse’ Michel-Ange Balikwisha – doorliep de jeugdreeksen van de Rouches. In augustus 2018 speelde hij zijn eerste minuten voor de eerste ploeg: hij mocht twee minuten invallen in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Lokeren. In het seizoen 2019/2020 werd Balikwisha achtereenvolgend verhuurd aan Cercle Brugge en het Nederlandse MVV.

Die uitleenbeurten werden geen groot succes, en dus belandde hij in het seizoen 2020/21 opnieuw bij zijn moederclub. Het bleef bij sporadische, korte invalbeurten, tot 21 augustus 2022: in de thuismatch tegen OH Leuven kreeg hij van coach Ronny Deila zijn allereerste basisplaats in een competitiewedstrijd van Standard. En hij stelde niet teleur: met zijn frivole dribbels was hij volgens Sporza “het lichtpunt bij Standard”, dat een pijnlijke 1-3-nederlaag leed.

Uitblinker

Balikwisha had zijn kans met beide armen gegrepen: ook op speeldag 6 mocht hij starten, ditmaal op het veld van KV Kortrijk. Selim Amallah besliste die wedstrijd met een klasseflits, maar alweer behoorde Balikwisha tot de uitblinkers. Op speeldag 7, tegen KV Oostende, kreeg hij zijn derde basisplaats op een rij en werd hij op het uur gewisseld. Vorig weekend op Stayen mocht hij alweer starten: hij werd in de 71ste minuut gewisseld na alweer een bekoorlijke partij.

Niet toevallig vallen de basisplaatsen van Balikwisha samen met een eerste 9 op 9 van Standard sinds lang. De Rouches stegen naar een zesde plaats in de stand en prijken nu zelfs boven Anderlecht: ook dat is een hele poos geleden. Zondag om 18u30 volgt de echte test: wat is dit Standard waard tegen landskampioen Club Brugge, en kan William Balikwisha zich staande houden tegen een topclub?

Het speelschema van speeldag 9 in de Jupiler Pro League

Vrijdag 16 september

Zaterdag 17 september

Zondag 18 september

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top