Jazzpianist Ramsey Lewis overleden

Muziek | De Amerikaanse jazzpianist Ramsey Lewis, vooral bekend van zijn instrumentale versie van het nummer "The 'In' Crowd", is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. De muzikant stierf "vredig in zijn huis in Chicago", aldus zijn echtgenote.

Door Belga

Deel dit nieuws

Lewis begon al op zeer jonge leeftijd piano te spelen, met name in de kerk, waar zijn vader, een jazzliefhebber, het koor leidde. In 1956 bracht hij zijn eerste album uit met het Ramsey Lewis Trio, gevormd met bassist Eldee Young en drummer Redd Holt.

Maar het was in 1965 dat hij onder de aandacht van het grote publiek kwam door het onverwachte succes van zijn instrumentale vertolking van "The 'In' Crowd", van zanger Dobie Gray. Deze instrumentale versie bereikte de top van de hitlijsten, een zeldzaamheid voor jazzmuziek.

Beroemd om zijn muzikale experimenten, op het kruispunt van R&B en elektronica, bewerkte hij ook "Hang On Sloopy" van de McCoys, waarmee hij een van zijn drie Grammy's won, en "A Hard Day's Night" van de Beatles. Daarna vormde hij een nieuw trio met Cleveland Eaton en Maurice White, waarmee hij tijdens zijn leven zowat 80 albums opnam.

"Ramsey's passie voor muziek werd echt gevoed door de liefde en toewijding van zijn fans over de hele wereld. Hij hield ervan om te toeren en muziekliefhebbers uit zoveel culturen en met zoveel achtergronden te ontmoeten", schreef zijn vrouw in een verklaring.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top