Carlos Alcaraz, jongste nummer 1 van de wereld: 5 weetjes over het Spaanse tennisfenomeen

Sport |

Door in de finale van de US Open Casper Ruud te kloppen, sleepte Carlos Alcaraz niet alleen zijn eerste major in de wacht, maar klimt hij ook naar de eerste plaats op de wereldranglijst. Als jongste speler ooit, want de Spanjaard is amper 19 jaar oud. Proximus Pickx verklaart het Spaanse tennisfenomeen in vijf verrassende thema’s.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vroegrijp

Wat een jaar voor Carlos Alcaraz! Door zijn eindzege op de US Open dit weekend, onttroont hij Lleyton Hewitt als de jongste nummer 1 van het mondiale tennis. De Australiër was in 2001 amper 20 jaar en 9 maanden oud toen hij helemaal bovenaan de ATP-ranglijst prijkte. Maar Alcaraz doet nu dus met zijn 19 jaar en 4 maanden nog een pak beter. Bovendien zorgt zijn US Open-triomf ervoor dat hij automatisch een ticket beet heeft voor de Masters later dit jaar. Ook daar zal hij de jongste deelnemer ooit zijn en neemt hij een record af van Andreï Medvedev uit 1993. Nog eentje? Carlos Alcaraz is de jongste tennisspeler ooit die zowel Rafael Nadal als Novak Djokovic kon kloppen, en de eerste speler die die stunt ook nog eens op een harde ondergrond bewerkstelligde.

Een mix van het beste

Probeer u een tennisser in te beelden die de kwaliteiten van Nadal, Djokovic en Federer verenigt… wat een monster zou je dan creëren? Het straffe is dat Alcaraz sinds zijn doorbraak bij de profs al met die drie nog actieve legendes vergeleken werd. Zijn sprints en snelheid van uitvoering doen denken aan zijn landgenoot Nadal, of toch in diens jonge jaren, toen hij de ene onwaarschijnlijke bal na de andere ging halen. Van Djokovic lijkt hij het tactische meesterbrein en de laterale looplijnen gekopieerd te hebben. Net als de Serviër kan Alcaraz het hele terrein bestrijken. En ook met Federer werden er al parallellen getrokken, met name de soepele maar verwoestende forehand en het uitstekende benenspel.

Fan van Real

Carlos Alcaraz Garfia groeide op in El Palmar, een dorp nabij Valencia. Maar zijn liefde voor voetbal uit zich niet in een band met de plaatselijke voetbaltrots Valencia CF, wel met Real Madrid. Enkele maanden geleden, eind april, zagen we Alcaraz nog fier in de tribunes van Bernabeu zitten. Hij profiteerde van zijn deelname op de Masters 1000 in Madrid om de landstitel van zijn favoriete ploeg mee te gaan vieren. De jonge tennisgod -met meer dan 2 miljoen volgers op Instagram- ging er gretig op de foto met Real-sterkhouders Luka Modric en Toni Kroos. Net als met… Rafael Nadal, want ook dat andere Spaanse tennisfenomeen is grote fan van de Koninklijke.

Fysiek werk

Het valt op: de voorbije twee jaren ontwikkelde de jonge Spanjaard vooral zijn fysieke kwaliteiten. Hij werkte in de fitness zwaar aan zijn spiermassa en kwam zo 6 tot 8 kilogram bij. Puur spier, zo verduidelijkte Alberto Lledó, de persoonlijke fysiektrainer, bij het begin van dit seizoen. Minder calorieën, meer proteïnen. En vooral: heel lange sessies in het krachthonk. Om op die manier zijn technisch en tactisch genie te completeren.

Sushi als bijgeloof

Het bijgeloof van Rafael Nadal is bijna even legendarisch als zijn palmares. Zijn vaste tics bij de drinkpauzes, de opslagbeurten, enzoverder. Zijn jongere landgenoot moet niet veel onderdoen. “Tijdens een toernooi probeer ik altijd dezelfde douche te gebruiken en zet ik mijn tas steeds op dezelfde plek in de kleedkamer”, gaf Alcaraz al eens toe. Ook zijn voedingspatroon is onderhevig aan enige routine en bijgeloof. “Aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd eet ik sushi en vlak voor de match werk ik nog een gebakje met cacaopoeder, dadels en olijfolie naar binnen. Een energieboost.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top