Waarom ‘Tokyo Drift’ (VTM 2) het minst lucratieve hoofdstuk is uit de ‘Fast and the Furious’-saga

Films | Vanavond zendt VTM 2 de actiefilm ‘The Fast and the Furious: Tokyo Drift’ uit. Het derde deel uit de populaire ‘Fast and Furious’-franchise bracht tot nu toe het minst op van alle films in de reeks. Proximus Pickx zocht en vond een verklaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal: Sean Boswell is een tiener die met zijn flink uitgebouwde auto maar al te graag deelneemt aan illegale straatraces. Wanneer het bij een race misgaat en de politie ingrijpt, staat Sean voor de keuze: naar de gevangenis gaan of bij zijn vader in Japan gaan wonen. Sean opteert voor Japan. Op het eerste gezicht vindt hij het maar niets, maar eenmaal in Tokio ontdekt hij een heel nieuwe manier van racen.

Van de megafranchise die ‘Fast and Furious’ intussen is, bracht ‘Tokyo Drift’ wereldwijd met 157 miljoen het minste dollars in het laatje. Hoe dat komt?

Ten eerste: driften werkt niet. De hele plot draait om het idee dat “driften” een geweldige zet is die de snelheid van een auto verhoogt en spanning toevoegt aan de races. De – minder spectaculaire – realiteit is echter dat driften weinig effect heeft als je op een circuit racet. Integendeel: het remt de auto af en vergroot het risico om de controle over het stuur te verliezen. Geen goed idee dus.

Bijna lachwekkend

Het driften maakt de film ongeloofwaardig, net als het feit dat er nauwelijks verkeer lijkt te zijn in het Tokio uit ‘Tokyo Drift’. De racewagens lijken alle ruimte te hebben om door de straten te scheuren. Waar vind je al die lege straten in een wereldstad als Tokio, één van de meest dichtgeslibde steden ter wereld met een constante verkeersstroom? Toch slaagt de crew er op de een of andere manier in om ‘s nachts in het midden van de stad bijna volledig lege wegen te vinden voor hun races. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de politie in geen velden of wegen te bekennen is. Akkoord, ‘Fast and Furious’ hoort niet realistisch te zijn, maar dit is bijna lachwekkend.

Voorts was ook de cast geen hoogvlieger: Paul Walker en Vin Diesel, de steunpilaren van de franchise, kwamen niet in ‘Tokyo Drift’ voor – uitgezonderd een 30 seconden durende cameo van Diesel op het einde. Lucas Black, die toen een stuk in de twintig was, kroop in de huid van een middelbare scholier: tenenkrullend. Toen de film in de bioscoop verscheen, werd hij dan ook afgemaakt door de critici.

De plot van ‘Tokyo Drift’ lijkt volledig los te staan van de rest van de franchise. Zelfs al vinden belangrijke plotlijnen later in de filmreeks hun oorsprong in ‘Tokyo Drift’, toch valt deze film het meest uit de toon in vergelijking met de rest.

'Fast X'

‘Tokyo Drift’ is alleszins de meest polariserende film uit de franchise: sommigen vinden hem geweldig, anderen vinden hem veruit de zwakste schakel uit de reeks. Christopher Nolan is een liefhebber: in 2020 liet de meesterregisseur zich ontvallen dat hij een zwak heeft voor ‘Tokyo Drift’.

Na 21 jaar en 9 films is de ‘Fast and Furious’-franchise nog steeds springlevend. In mei 2023 verschijnt het tiende deel in de reeks: ‘Fast X’. Wellicht zullen de kernleden weer hun opwachting maken: Vin Diesel als Dom, Michelle Rodriguez als Letty, Tyrese Gibson als Roman, Ludacris als Tej en Nathalie Emmanuel als Ramsey. Ook Charlize Theron heeft haar terugkeer in de ‘Fast’-saga bevestigd, wat betekent dat Cipher zal terugkeren als de slechterik. Diesel heeft ook bevestigd dat Captain Marvels Brie Larson te zien zal zijn in ‘Fast X’.

Bekijk ‘The Fast and the Furious: Tokyo Drift’ vanavond om 22u30 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kan je niet wachten tot de uitzending op VTM 2? Bekijk 'The Fast and the Furious: Tokyo Drift' in de VOD-catalogus van Proximus Pickx. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top