Somalische piraten zijn een vruchtbare inspiratiebron voor films

Films | Vanavond kan je op Canvas kijken naar de laatste aflevering van de driedelige documentaire 'De kaping van de Pompeï', over de kaping van een Belgische steenstorter in de buurt van de Somalische kust. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat zoiets gebeurt. Deze gebeurtenissen hebben meer dan eens regisseurs en scenarioschrijvers geïnspireerd tot het maken van een film. Proximus Pickx bekijkt enkele voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We kunnen de documentaire 'De kaping van de Pompeï' zeker aanbevelen. In de drie afleveringen kom je te weten dat het fenomeen van de Somalische piraterij niet plots tot stand kwam. De piraten zijn mannen die enkel nog aftandse kalasjnikovs hebben, verder hebben ze niets te verliezen in het straatarme Somalië. Vanuit hun kleine schuitjes vallen ze oceaanreuzen aan die honderden keren groter zijn dan hun eigen bootjes. Ze nemen het bevel over de schepen over en houden de bemanning gegijzeld in ruil voor grote sommen losgeld. Op 18 april 2009 was het de beurt aan de Belgische steenstorter Pompeï en haar tien bemanningsleden. Hoe het afloopt, kan je vanavond bekijken... 

Captain Phillips

Wellicht de meest bekende fictieve bewerking van het verhaal van een kaping is 'Captain Phillips' uit 2013. In deze film vertolkt Tom Hanks de rol van Richard Phillips, de kapitein van het vrachtschip 'Maersk Alabama' dat in 2009 werd gekaapt door Somalische piraten. Na de bevrijding pende Phillips een boek en het is op dat werk dat deze film is gebaseerd. De film won geen grote filmprijzen maar bracht desondanks een slordige 219 miljoen Amerikaanse dollar op, wat best goed is voor een budget van 55 miljoen dollar.

A Hijacking

Deze Deense film is voor de verandering niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal maar eerder op de berichtgeving over verschillende kapingen van koopvaardijschepen in de Indische Oceaan. Nog meer dan 'Captain Phillips' slaagt 'A Hijacking' erin om de spanning van begin tot einde in het verhaal te houden. Dit leverde regisseur Tobias Lindholm een première op voor het 69ste Internationale Filmfestival van Venetië. 

Stolen Seas

Uniek aan deze documentairefilm is dat het verhaal dit keer door de ogen van Somalische piraten wordt bekeken. We volgen de kaping van het Deense vrachtschip CEC Future aan de hand van videobeelden die destijds werden gemaakt door de crew en andere betrokkenen bij de bevrijdingsactie in november 2008. Wat de film beklijvend maakt, is dat de makers ook beelden tonen van de complexe geschiedenis van Somalië, een land dat sinds 1990 in chaos verkeert. Bekijk ‘De kaping van de Pompeï’ op woensdag 14 september om 18u15 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.


Je kan ook 'Captain Philips' nu bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top