'Filmklap' ontleedt ‘Nope’ van Jordan Peele

Films | In ’Filmklap’ zoomt Sverre Denis deze week in op ‘Nope’, waarin de onnavolgbare Jordan Peele horror, sciencefiction, thriller en western vermengt. De nieuwste worp van het brein achter ‘Get Out’ en ‘Us’ is te vinden in de Pickx VOD-catalogus, dus geven we je alvast enkele weetjes mee om in het achterhoofd te houden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat je moet weten over ‘Nope’, de nieuwe film van Jordan Peele

Jordan Peele leverde opnieuw een film af die niet zomaar in een hokje te duwen is, deze keer in een neo-westerndecor. Oscarwinnaar Daniel Kaluuya speelt de eigenaar van een paardenranch die enkele vreemde fenomenen observeert, terwijl zijn zus – vertolkt door Keke Palmer – roem en glorie najaagt op sociale media. Andere rollen zijn voor Steven Yeun, Michael Wincott en Brandon Perea.

Hommages

Met zijn subtiele mix van mysterie en horror doet Peele met zijn nieuwste film wat denken aan het betere werk van Steven Spielberg en M. Night Shyamalan. Zoals Peele zelf vertelde in een interview met CBC News, waren ‘Close Encounters of the Third Kind’ van Spielberg en ‘Signs’ van Shyamalan inspiratiebronnen. De film kan dus gezien worden als een hommage aan twee filmmakers die furore maakten met hun mysterieuze thrillers.

Blaxploitation

Peele staat erom bekend dat hij met zijn films kritiek uit op de Amerikaanse samenleving. ‘Get Out’ ging over racisme en in ‘Us’ kaartte hij de angst voor outsiders aan – om het kort door de bocht samen te vatten. De ware betekenis van ‘Nope’ is open voor interpretatie, maar velen zijn het ermee eens dat Peele het heeft over bijdragen van zwarte Amerikanen in de filmwereld en de algemene manier waarop Hollywood mensen kan uitbuiten. De regisseur drukte in een reportage achter de schermen al uit hoe belangrijk het voor hem is om het belang van zwarte artiesten in de geschiedenis van de cinema te onderstrepen. Het allereerste filmshot ooit was niet voor niets een beeld van een zwarte man op een paard – zoals ook ‘Nope’ aanhaalt.

Jupiter’s Claim

Op zo’n veertig minuten van Los Angeles ligt de Agua Dulce Ranch, het decor voor de manège van de familie Haywood, met vlak ernaast het familiepark Jupiter’s Claim. Dat staat in thema van de Far West en is eigendom van Ricky “Jupe” Park (Steven Yeun). In de echte wereld werd een versie van Jupiter’s Claim gebouwd als een nieuw permanent deel van Universal Studios Hollywood, waar bezoekers zich tijdens een tour doorheen de filmsets echt in de wereld van ‘Nope’ kunnen wanen. Dat de set toegevoegd werd aan de tour op de dag dat de film verscheen, is ongezien.

Gordy

Een van de nevenmysteries in de film gaat over Ricky “Jupe” Park, de uitbater van Jupiter’s Claim die vroeger een kindsterretje was. Hij was getuige van een bloedbad toen de chimpanzee Gordy op de set een woede-aanval kreeg en cast en crew aanviel. De bewegingen van de aap werden vastgelegd met dezelfde technologie die gebruikt werd voor de ‘Planet of the Apes’-trilogie. Dat hele verhaal is geïnspireerd door een droom die de regisseur in 2014 had, leiden we af uit deze tweet van Peele.

Gordy’s Home

Jupe en de aap Gordy werden beroemd door hun rollen in de fictieve sitcom ‘Gordy’s Home’, die dus door de bovenstaande gebeurtenissen plotsklaps stopgezet werd. Peele draaide een intro voor de fictieve sitcom, helemaal in de stijl van reeksen als ‘Full House’, en releasete die op Twitter. Een stukje promotie waar heel wat moeite in kroop!

‘Nope’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top