Khvicha Kvaratskhelia: de Georgische Messi die nu al met Diego Maradona vergeleken wordt

Serie A | Kalidou Koulibaly, Fabian Ruiz, Lorenzo Insigne en niet te vergeten Dries Mertens. Deze vier topspelers hebben één iets gemeen: ze verlieten afgelopen zomer de Italiaanse eersteklasser Napoli. De wederopbouw met nieuwe en vooral jonge spelers, lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. Het mooiste voorbeeld: de Georgiër Khvicha Kvaratskhelia.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De zomermercato bij Napoli ontging de Belgische sportpers niet. Clubtopschutter aller tijden Dries Mertens verliet na negen jaar de Zuid-Italiaanse club. Zijn contract werd niet meer verlengd. Mertens was niet de enige steunpilaar die de deur achter zich toetrok. De kern van Napoli kreeg deze zomer een heuse make-over. Spelers als Tanguy Ndombélé, Giovanni Simeone, Giacomo Raspadori, André Zambo Anguissa, Min-jae Kim en tot slot Khvicha Kvaratskhelia werden aangetrokken. “Het Napolitaanse publiek morde de voorbije maanden bijzonder hard. Er vertrokken grote namen, maar er werden relatief onbekende spelers aangetrokken in de plek”, vertelt Napoli-fan Kirsten Schlewitz. 

Maar het gemor heeft intussen plaats geruimd voor enthousiasme. Vooral Khvicha Kvaratskhelia gooit momenteel hoge ogen. Kvaratskhelia werd voor 10 miljoen euro weggeplukt bij het Georgische Dinamo Batumi. Daar was Kvaratskhelia beland na een passage in Rusland. De Russische invasie in Oekraïne noopte Kvaratskhelia tot de beslissing om in maart zijn contract bij Rubin Kazan te ontbinden en in tussentijd weer naar het thuisland te trekken. 

Daar trok hij met acht goals in elf matchen de aandacht van Napoli, die Kvaratskhelia naar de Serie A wist te halen. De Partenopei zal nog geen seconde spijt gehad hebben van die beslissing, vermits Kvaratskhelia aan vier goals en een assist zit op amper zes matchen tijd. Van een binnenkomer gesproken. “Niemand had verwacht dat Khvicha meteen zo’n impact zou hebben, ook wij niet”, vertelt de Georgische voetbaljournalist Luka Lagvilava aan de Britse omroep BBC.

Kvaradona

Kvaratskhelia is een 21-jarige linkerflankaanvaller die werd aangetrokken als vervanger voor clubboegbeeld Lorenzo Insigne. Hij had met andere woorden grote schoenen te vullen. Lang acclimatiseren zat er echter niet in voor de Georgiër. In de eerste vijf speeldagen van de Serie A kwam hij meteen aan vier goals, waaronder het winnende doelpunt tegen Lazio. Enkele dagen later debuteerde hij in de Champions League met een klinkende 4-1-zege tegen Liverpool. Hij is momenteel dé revelatie in Italië. “Een nieuwe ster is opgestaan”, kopte La Gazzetta dello Sport na het CL-duel tegen Liverpool.

Kvaratskhelia werd zelfs de eerste Napoli-speler ooit die drie keer wist te scoren in de eerste twee matchen van het seizoen. Zijn prestaties in de Serie A zorgden ervoor dat Kvaratskhelia meteen tot Speler van de Maand augustus werd uitgeroepen in de hoogste afdeling van Italië. Het hoeft niet te verwonderen dat de knotsgekke, Napolitaanse voetbalfans een nieuwe lieveling hebben. Zo hebben de supporters hem reeds de bijnaam ‘Kvaradona’ gegeven, wat best wel straf is gezien de stad Napels Diego Maradona in- en uitademt. Kvaratskhelia probeert er alvast nuchter onder te blijven. “Ik zal nooit in de buurt komen van Maradona, maar ik zal er wel alles aan doen om een belangrijke speler te worden in Napels.” 

De vergelijkingen kunnen trouwens niet op voor de 21-jarige winger. Zo wordt hij in eigen land de 'Georgische Messi' genoemd. Nochtans is Kvara geen superfan van de Argentijn, maar eerder van zijn grote rivaal. Kvaratskhelia is namelijk een fan van Cristiano Ronaldo. Zo wilde hij graag het nummer 7 hebben bij Napoli, het nummer dat ook Ronaldo draagt en typeert. Vermits de Noord-Macedoniër Elif Elmas al het nummer 7 heeft bij Napoli, koos Kvaratskhelia dan maar voor nummer 77

Het programma van speeldag 7 in de Serie A via Eleven Sports :

Zondag 18 september

Trekt Khvicha Kvaratskhelia zijn huidige vorm tegen de volgende tegenstander, met name landskampioen Milan? Volg de Serie A het hele seizoen door, met zondag 18 september om 20u45 AC Milan - Napoli, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top