Waarom de meningen over 'Vice' zo verdeeld zijn

Films | Adam McKays film ‘Vice’, vanavond te zien op Canvas, was een van de meest polariserende films van het jaar 2018. Professionele kritieken gingen van “gefaald op elk vlak” (The Atlantic) tot “slim, gedurfd en leuk” (LA Times). Volgens de ene had de film de Oscar voor de beste film verdiend, voor de andere verdiende McKay het om te branden in de hel. Proximus Pickx ploos uit waarom de meningen zo verdeeld zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ’Vice’ vertelt filmmaker Adam McKay het verhaal van gewezen vicepresident van de Verenigde Staten Dick Cheney, zij het met wat artistieke vrijheid. Cheney stapte in de politieke wereld als medewerker onder Donald Rumsfeld en Richard Nixon en klom steeds verder op in de rangen van de republikeinse partij. Cheney, die zowel door zijn politieke tegenstanders als door de film als uitzonderlijk oncharismatisch wordt voorgesteld, vocht voor het gebruik van fossiele brandstoffen en tegen de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap en is mede verantwoordelijk voor de sterke polarisatie in het Amerikaanse politieke landschap. Als vicepresident onder George W. Bush was hij volgens zijn critici vooral geïnteresseerd in het uitbreiden van zijn eigen macht.

Adam McKay, waarvan we gerust kunnen zeggen dat hij aan het andere eind van het politieke spectrum verkeert, schetst in ‘Vice’ een zeer onflatterend portret van de vicepresident. Hij spaart zijn kritiek niet. Christian Bale – u weet wel, Batman –, die de hoofdrol vertolkt, speelt Cheney dan weer op een groteske manier.

De politiek

Aangezien ‘Vice’ kritiek uit op Cheney en zijn politieke standpunten, mag het geen verrassing zijn dat Amerikanen die zijn standpunten delen niet echt opgezet waren met de film. Aan het einde van het presidentschap van Bush was Cheney machtig, maar erg onpopulair. Hij had een approval rating van amper dertien procent. Toch heeft de politiek van de man tegenwoordig nog heel wat voorvechters.

Zoals gezegd is het politieke landschap in de Verenigde Staten sterk gepolariseerd geworden. Conservatieve standpunten zoals die van Cheney zijn in het tijdperk van Donald Trump weer populairder geworden en de medestanders ervan vocaler. Wie het dus niet eens is met de politiek van McKay, maar wel met die van Cheney, zal waarschijnlijk met tegenzin naar ‘Vice’ kijken.

Daarvoor is geen beter voorbeeld dan de reactie van Liz Cheney, de dochter van Dick, die net als haar vader in de politiek stapte. In een interview voor het programma ‘Fox & Friends’ op het conservatieve Fox News zei ze: “Christian Bale had eindelijk de kans om een echte superheld te spelen, en hij heeft het verpest.”

De filmmaker

Betekent dat dat elke professionele recensie van de film door politiek gedachtegoed was ingegeven? Neen, helemaal niet zelfs. Naast politiek speelde namelijk nog een andere belangrijke polariserende factor mee. De filmtechnieken van Adam McKay zijn al langer een splijtzwam onder filmcritici.

Voor ‘Vice’ maakte McKay de film ‘The Big Short’, waarin hij de droge materie van de economische crisis van 2007 op een verteerbare manier wilde brengen. Sommigen vonden dat hij daar wonderwel in slaagde door flitsende montages en enkele nonsensicale keuzes. Zo liet hij actrice Margot Robbie in een bubbelbad enkele moeilijke stukken economische theorie te laten uitleggen, in de hoop zo de aandacht van de kijker te kunnen vasthouden. Anderen vonden dat hij erover ging en de boel net ingewikkelder maakte.

Hetzelfde probleem trad op bij ‘Vice’. Niet iedereen was blij met de artistieke keuzes die McKay maakte om het verhaal van de droge Cheney in beeld te brengen. En de geschiedenis herhaalde zich nogmaals met McCays nieuwste film: ‘Don’t Look Up’, een komedie die een niet mis te verstane parodie is van hoe overheden reageren op de klimaatopwarming. De ene kan McKays gevoel voor humor wel smaken, de andere vindt het storend en aanstootgevend. Als je je eigen mening wil vormen, kan je vanavond afstemmen op Canvas.

Bekijk ‘Vice’ op vrijdag om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top