Idris Elba wordt 50 jaar: dit wist je misschien nog niet over deze veelzijdige artiest

Films | Acteur, regisseur, dj, producer... We kunnen Idris Elba moeilijk enkel een acteur noemen, want deze geboren en getogen Engelsman heeft veel meer op zijn actief dan enkel de films en reeksen waarvoor hij bekendstaat. Vandaag wordt hij 50 jaar, een goede reden om een paar weetjes over de man op te vissen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Muzikale carrière

Het muzikale virus was altijd al aanwezig bij Elba, maar het duurde een tijd voor hij zijn liefde voor muziek publiek maakte. Toen hij in het begin van de jaren 2000 doorbrak met zijn rol van drugshandelaar Stringer Bell in de misdaadreeks 'The Wire', nam hij tegelijkertijd veel meer opdrachten aan als dj, toen onder de naam DJ Big Driis. "Mijn reputatie was natuurlijk gevestigd met deze reeks en ik kreeg daarna meer betaald als dj", herinnert hij zich in een interview met muziekblad Rolling Stone. "Het werd voor mij een tweede job, ik schakelde een agent en een manager in om mijn muziekcarrière te beheren."

In 2018 landeerde Elba zijn eigen muzieklabel, 7Wallace Music, en speelde daarna op Coachella. Vooral de kans om op zo'n gerenommeerd festival te spelen, vond de Engelsman een buitenkans. "Het maakt niet uit hoe groot of klein mijn naam op de affiche van Coachella staat, ik vind dit geweldig", klonk het in Rolling Stone.

Muziekvideo's

Het is wellicht geen verrassing vanwege zijn liefde voor muziek, maar Elba heeft in de afgelopen jaren geacteerd in verschillende muziekvideo's. Zo kan je op YouTube nog steeds enkele video's van Fat Joe & Giggs vinden waarin je Elba kan zien. En in 2012 nam hij een dubbelrol op door niet alleen de hoofdrol te spelen in de muziekvideo van de hit 'Lover of the Light' van Mumford & Sons, maar ook door de video te regisseren.

Gelauwerd

In 2016 kreeg Elba niet alleen de eer om een Golden Globe en een BAFTA-award in ontvangst te nemen voor zijn rol in 'Beasts of No Nation', maar hij werd ook uitgenodigd om op Nieuwjaar naar Buckingham Palace te gaan. De Britse koningin Elizabeth II had Elba immers op de New Year's Honors List gezet. Wie op deze lijst staat, ontvangt van Hare Majesteit op Nieuwjaarsdag een onderscheiding. Afhankelijk van de verdienste kan dat gaan van de Orde van de Kousenband, de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk, tot de Orde van het Britse Rijk, een onderscheiding voor eenieder die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het land.

Elba werd op Nieuwjaarsdag van dat jaar benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Hij mocht vanaf dan de letters OBE achter zijn naam plaatsen. Praktisch gezien heeft dit ereteken weinig tot geen invloed op het leven van Elba, maar het wordt in het Verenigd Koninkrijk gezien als een bijzondere uiting van waardering van het staatshoofd voor het werk van Elba. "Dit ereteken vind ik heel speciaal, want het komt van mijn vorst en vaderland. Ik kan onmogelijker trotser zijn, wat een jaar!", klonk het in een interview met de Britse media. Hij speelt naast Tilda Swinton ook de hoofdrol in de film '3000 Years of Longing' die binnenkort in de zalen komt.

Kan je niet genoeg krijgen van deze veelvuldig gelauwerde acteur? Dan kan je bijvoorbeeld op Netflix een aantal films bekijken met hem in de hoofdrol. We denken bijvoorbeeld aan Beasts of No Nation, Molly's Game of Bastille Day. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top