‘Wie Zoekt die Wint’-bedenkers Kamiel De Bruyne en Wannes Deleu: “Het huis is een zwijnenstal na de opnames”
Door Pickx

Deel dit nieuws
Kamiel de Bruyne kennen we als de bedenker van het programma ‘Sorry voor alles’. Bij de opnames van het tweede seizoen ontmoette hij achter de schermen programmamaker Wannes Deleu, bekend van programma’s als ‘Op straat’. Samen richtten ze het ideeëncollectief Send In the Clowns op, waarmee ze samen formats bedenken, pitchen aan televisiezenders en mee producen. ‘Wie Zoekt Die Wint’, gepresenteerd door Jens Dendoncker, is het eerste programma van Send In the Clowns dat op de buis komt.
Kamiel De Bruyne: “In het programma steken drie verstopexperten 100.000 euro weg in het huis van een gezin. Dan hebben de gezinsleden dertig minuten de tijd om zo veel mogelijk geld te zoeken, dus het gaat er wild aan toe.”
Wannes Deleu: “Het geld zit natuurlijk niet allemaal op dezelfde plek en de verstopplaatsen zijn heel ingenieus.”
Wat is een verstopexpert?
Kamiel: “Onze drie verstopexperts hebben heel verschillende profielen. De eerste is Anke Van Os, die je misschien herkent als kandidaat in ‘De Mol’. We hebben haar gekozen omdat ze jarenlange ervaring heeft bij de recherche, waar ze talloze huiszoekingen heeft gedaan. Ze heeft dus de perfecte expertise om goede verstopplekken te vinden en het geld daar te verbergen. De tweede is Johny Kaczmarowski die al heel zijn leven in de bouw werkt en nu werfleider is. Hij kan voor ons structurele verstopplaatsen bouwen, zoals een valse muur waar we iets achter kunnen zetten, een extra plint in de keuken, dat soort dingen. Ten slotte is er Henk Rijckaert. Hij is komiek, dus komt altijd met grappige ideeën om dingen te verstoppen, maar zoals je op zijn YouTube-kanaal De Koterij kan zien, knutselt hij ook al jarenlang vanalles. Hij is dus meer de man van de gadgets die met gekke ideeën komt. In de eerste aflevering plaatst hij bijvoorbeeld een verfbom in de slaapkamer van de familie. Het dilemma wordt dan: laten we de bom, waar ook 10.000 euro uit knalt, ontploffen of laten we dat geld links liggen?”
Het klinkt alsof de kandidaten hun huis echt moeten slopen om het geld te vinden.
Kamiel: “De mensen beslissen altijd zelf wat ze vuil maken of afbreken, maar we zorgen er altijd voor dat je al het geld kan vinden zonder iets stuk te maken dat van jezelf is. Als je een muur moet inslaan, is dat er een valse die wij hebben gezet, dus dat kan geen kwaad. We beschadigen het huis of de spullen helemaal niet, dus dat slopen moet je met een korreltje zout nemen. Het huis is een zwijnenstal na de opnames, maar geen zwijnenstal waar je 50.000 euro aan renovatiewerken aan moet doen.”
Projecten pitchen
Jullie zijn bedenkers van televisieformats. Pitchen jullie honderden programma’s voor er iets opgenomen wordt, of werken jullie vooral één idee helemaal uit?
Wannes: “We zijn altijd met heel veel verschillende projecten en ideeën tegelijk bezig. We leggen niet al onze eieren in één mand. Onze focus gaat dan naar hetgene dat eerst concreet wordt. Er staat nog iets heel spectaculairs op til binnenkort, maar daar mogen we nog niets over zeggen, anders gaan mensen boos worden (lacht).”
Welke tips kunnen jullie geven aan mensen die zelf met een idee voor een programma rondlopen?
Wannes: “Voor iemand die totaal niet in de sector zit is het misschien moeilijk om een goed idee te onderscheiden van een goed televisie-idee. Wat ik zou aanraden, is om eens te babbelen met mensen die in de de sector staan over hoe je het idee kan omvormen naar een echt format voor je ermee naar een zender stapt.”
Kamiel: “Je kan wel een basisidee hebben, maar dan moet je nog nadenken over hoe je het gaat filmen, hoe je het verhaal vertelt, of er elementen zijn die steeds terugkeren… Je kan bijvoorbeeld het idee hebben om een paar circusartiesten te volgen en dat zou een goed basisidee kunnen zijn, maar daarom is het nog geen format. Je moet nadenken over de manier waarop je hen wil volgen, wat je ermee wil vertellen en welk genre je programma zal zijn, bijvoorbeeld. Daarvoor is wel wat kennis nodig.”
Is er tussendoor nog tijd voor gekke projecten zoals de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden?
Kamiel: “Dat is ontstaan uit verveling tijdens de lockdown, maar de grap is intussen zo uit de hand gelopen dat ik het wil blijven doen. Het is moeilijker geworden om te combineren nu het wat drukker wordt op televisievlak, maar de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden blijft zeker bestaan. Ik heb er nog een aantal projecten voor op de planning staan, dus ik zal zeker onnozele bordjes blijven plakken.”
Bekijk ‘Wie Zoekt Die Wint’ op zaterdag om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app.

Meest gelezen
-
1
Muziek
TMF keert terug voor één dag voor 25e verjaardag
-
2
Kids
Beleef de exclusieve opnames van de Studio 100 Kids Party van dichtbij
-
3
Muziek
Win je eigen Walk of Fame-ster ontworpen door Kamagurka!
-
4
Films
Waar is die tijd gebleven: Dit zijn onze favoriete vj's van TMF
-
5
Festivals
De wereldsterren en lokale helden op het podium bij TMF
Lees meer over Series
-
De klimaatzaak op Netflix: deze films en series zorgen voor de nodige inspiratie
In de Belgische steden werden de straten afgelopen zondag alweer autovrij gemaakt, wat ondertussen uitgegroeid is tot een mooie jaarlijkse traditie, maar wereldwijd wordt het deze vrijdag 22 september een autoluwe dag. Een ideale aanleiding om eens enkele Netflix-titels op te sommen die klimaatbewustzijn hoog in het vaandel dragen. En het zal je wellicht opvallen: in alle uithoeken van de wereld wordt de problematiek op treffende wijze in beeld gebracht.
-
Deze personages beklemtonen de "bad" in de cultserie ‘Breaking Bad’
'Breaking Bad', de veelgeprezen serie van Vince Gilligan, is bekend vanwege het veranderen van een man in een meedogenloze crimineel. Dat de serie zo populair werd, kwam uiteraard door het straffe verhaal. Al zijn de opvallende personages ook een bijzonder belangrijk onderdeel van dat succes. Pickx zet hen nog eens in de picture.
-
De spraakmakende reportages in het nieuwe seizoen van ‘.DOC’ (Pickx+)
‘.DOC’ is terug op Pickx+, het programma waarin presentatrice Evy Gruyaert wekelijks een spraakmakende reportage of documentaire uit het buitenland voorstelt. Elk van de documentaires behandelt een heet hangijzer en biedt nieuwe en soms controversiële standpunten die er niet voor terugdeinzen om taboes te doorbreken. Pickx licht alvast enkele reportages toe die aan bod komen in het nieuwe seizoen van ‘.DOC’.
-
‘Once upon a time in Northern Ireland’: heus niet het enige werk over de Noord-Ierse burgeroorlog
Morgenavond kan je op VRT Canvas naar ‘Once upon a time in Northern Ireland’ kijken. In deze documentairereeks zien we hoe het eraan toeging tijdens ‘The Troubles': een etnisch-nationalistisch conflict in Noord-Ierland uit de vorige eeuw. Deze Noord-Ierse strubbelingen worden ook uit de doeken gedaan in de volgende films.
-
Vijf anekdotes over ‘Brooklyn Nine-Nine’ die je (misschien) niet kende
‘Brooklyn Nine-Nine’, de maffe politiebrigade, viert alweer haar tiende verjaardag. Tien jaar geleden nam Fox ons mee naar het politiebureau van New Yorks 99th Precinct om kennis te maken met de agenten, de één nog vertederender dan de ander ondanks hun vervelende trekjes. Hoewel de serie eindigde in september 2021, neemt Pickx je mee terug naar deze hilarische serie aan de hand van vijf ongewone anekdotes.
-
De vernieuwde jurytafel van 'The Voice Kids'
Op VTM start vanavond een nieuw seizoen van ‘The Voice Kids’, met tien jonge zangtalenten die bij de Blind Auditions een coach hopen te vinden. Van de vier coaches zijn er dit seizoen twee nieuwe bij. Een overzicht.
-
Vijf iconische personages uit ‘American Horror Story’
‘Delicate’, het twaalfde seizoen van ‘American Horror Story’, verschijnt op 20 september. We blikken terug op vijf van de meest memorabele personages uit de elf seizoenen van de horror-anthologieserie.
-
De ups en downs van de 'Child's Play'-films en het succes van 'Chucky' (FOX)
Op de zender FOX (beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix) is sinds deze week de horrorcomedyserie ‘Chucky’ opnieuw te bekijken, naar aanloop van het derde seizoen dat er zit aan te komen. De serie is gebaseerd op de filmserie ‘Child’s Play’, die al sinds de jaren 80 gemaakt wordt en doorheen de jaren heel wat ups en downs kende. Dit is de geschiedenis van die filmfranchise.
-
De glansrollen van Andrew Lincoln (50)
De Engelse acteur Andrew Lincoln viert vandaag zijn 50ste verjaardag. Hij is al zo’n dertig jaar te zien op zowel het grote als het kleine scherm. Voor de gelegenheid blikt Pickx terug op enkele van zijn grootste en beste rollen.
-
‘The Other Black Girl’ (Disney+) stelt racisme aan de kaak
‘The Other Black Girl’, een gloednieuwe serie gebaseerd op de gelijknamige roman van Zakiya Dalila Harris, is vanaf vandaag beschikbaar op Disney+. Dat mysterieuze en intrigerende verhaal klaagt racisme aan in de zakenwereld. Dit is wat je moet weten over ‘The Other Black Girl’.
-
Dominique Van Malder over ‘De Club’: “Een ode aan vriendschap, doorzettingsvermogen en de liefde”
De tragikomische fictiereeks ‘De Club’ heeft haar start niet gemist op VRT 1. Daarin volgen we drie koppels die onverwacht vrienden worden nadat ze elkaar leren kennen in de wachtkamer van de dienst fertiliteit. In de Vlaams-Nederlandse topcast vinden we onder andere Dominique Van Malder (‘Albatros’, ‘Radio Gaga’) terug. Wij spraken op FFO, waar de serie dit jaar in première vertoond werd, met de acteur.
-
Arnout Hauben interviewt een reeks gekroonde hoofden voor 'Interview met de geschiedenis'
Hoe zou het zijn om in het hoofd te kunnen kijken van een Belgische koning? In 'Interview met de geschiedenis' probeert Arnout Hauben alle Belgische koningen te interviewen. Dankzij enkele bijzonder staaltjes acteerwerk en interessante reportages probeert Hauben zo enkele sleutelmomenten in de Belgische geschiedenis tastbaarder te maken. Pickx stelt je de gekroonde hoofden voor.
-
Dit zijn 5 zaken die je wellicht nog niet wist van 'The X-Files'
Iedereen die de jaren 90 heeft meegemaakt als tiener of twintiger, kijkt ongetwijfeld met een gevoel van nostalgie terug naar 'The X-Files'. Deze sciencefictionreeks werd uitgezonden van 1993 tot 2002 en van 2016 tot 2018, en trok een grote schare fans aan. Disney+ streamt de afleveringen nu opnieuw, voor Pickx een kans om je 5 weetjes te presenteren over de reeks.
-
‘Exit’, de serie die Noorwegen choqueerde, komt naar VRT Canvas
Het derde seizoen van de Noorse serie ‘Exit’ – voor een keertje geen “nordic noir” – is vanaf zondagavond te zien op VRT Canvas. Na de lancering van het eerste seizoen in het najaar van 2019 werd de reeks over decadente uitspattingen in de financiële wereld de meest gestreamde serie in de geschiedenis van Noorwegen. En hoe gek het ook wordt, het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.
-
‘Daredevil’: de cartooneske film of de donkere serie?
De avonturen van de Marvel-superheld Daredevil werden al verschillende keren vertaald voor het scherm. Vanavond kan je op Play6 kijken naar de filmversie uit 2003, met Ben Affleck als de blinde superheld en op Netflix staat nog steeds de duistere serie met Charlie Cox in de titelrol. En de twee versies konden bijna niet meer van elkaar verschillen.
-
‘Little Fires Everywhere’ op Play5: hoe Reese Witherspoon een droom in vervulling liet gaan
De bejubelde Amerikaanse serie ‘Little Fires Everywhere’, met Reese Witherspoon en Kerry Washington in de hoofdrollen, is vanaf vanavond te zien op Play5. Het is de televisieadaptatie van de gelijknamige roman van Celeste Ng, die algemeen beschouwd wordt als een van de beste boeken van 2017. Dit is wat je moet weten over ‘Little Fires Everywhere’.
-
Wat heeft de toekomst in petto voor 'Guardians of the Galaxy'?
Vanaf vandaag kan je op Disney+ naar het tweede seizoen van ‘I Am Groot’ kijken. In deze sciencefictionreeks krijgen we de fratsen van Baby Groot te zien, voordat die deel uitmaakt van ‘The Guardians of the Galaxy’. Eerder dit jaar verscheen de derde film van ‘Guardians of the Galaxy’, en daarin werd ook vooruitgeblikt naar de toekomst van de superhelden.
-
'SAS: Rogue Heroes': het waargebeurde relaas van de beginjaren van het Britse elitekorps SAS
De Special Air Service (SAS), een elitekorps van de Britse strijdkrachten, is een van de oudste speciale eenheden ter wereld en geniet nog steeds een mythische status. Vanavond zendt Canvas een televisiereeks uit over de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de SAS.
-
‘De club’ vertelt persoonlijke en universele verhalen volgens coschrijver Sara Theunynck
Op VRT 1 kijk je vanaf 6 september naar de fictiereeks ‘De club’, over koppels die geen kind kunnen krijgen en elkaar leren kennen op de dienst fertiliteit. Pickx sprak met coscenariste Sara Theunynck over de impact die de serie hopelijk zal hebben op het discours rond onvervulde kinderwensen en medisch begeleide zwangerschappen. “Ik hoop dat de reeks een gespreksopener kan zijn voor veel mensen”, zegt Sara.
-
'Amai zeg wauw!' zoekt naar een balans met Average Rob
Wie gisterenavond naar VRT 1 keek, kreeg de allereerste aflevering te zien van de nieuwe talkshow ‘Amai zeg wauw!’, met YouTuber, entertainer en televisiemaker Average Rob als centrale gast. Gastheer Otto-Jan Ham, ooit het gezicht van ‘De Ideale Wereld’, maakt duidelijk graag televisie met een stevige kwinkslag, en dat moest ook deze show worden. Slaagde het in die opzet?