Anderlecht schreef 60 jaar geleden voetbalgeschiedenis tegen Real Madrid

Sport | Tientallen jaren geleden waren de Belgische topclubs grootmachten in het Europese voetbal. RSC Anderlecht was één van die Belgische tenoren en in 1962 wisten de Brusselaars het grote Real Madrid uit te schakelen. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op een avond in september 1962 vond er een legendarische wedstrijd plaats in het toenmalige Jubelstadion, nu beter bekend als het Koning Boudewijnstadion. Bijna 70.000 fans waren komen opdagen om het grote Real Madrid, tussen 1956 en 1960 vijfvoudig winnaar van de Europacup I (de voorloper van de Champions League), aan het werk te zien. Anderlecht was die avond de tegenstander en zij wisten Real Madrid voor het eerst in zijn bestaan uit te schakelen in de eerste ronde van dit toernooi. Jef Jurion scoorde de enige goal van de avond.

Eerst spektakel in Madrid

Enkele dagen voordien hadden beide ploegen elkaar al in de ogen gekeken in het Santiago Bernabéu-stadion in Madrid. De 90.000 aanwezig fans zagen een spectaculair duel. Bij Real Madrid hadden ze met Ferenc Puskas en Alfredo Di Stéfano twee legendarische spelers in de rangen, maar Anderlecht had met Paul Van Himst ook een fenomeen rondlopen. De partij in Spanje begon echter niet goed voor de bezoekers, want na een half uur stond het al 2-0 na doelpunten van Ignacio Zoco en Paco Gento.

Anderlecht, dat werd geleid door de iconische trainer Pierre Sinibaldi, wist echter de heenwedstrijd te redden met een mooie comeback. Paul Van Himst scoorde de aansluitingstreffer en Jean-Pierre Janssens maakte voor rust zelfs de gelijkmaker. Na de pauze scoorde de onvermijdelijke Di Stéfano de 3-2, maar tien minuten voor affluiten wist Jacky Stockman de 3-3-eindstand op het bord te zetten.

Historische partij in Brussel

De returnwedstrijd werd in Brussel afgewerkt, met onder meer de aanwezigheid van koning Boudewijn en koningin Fabiola. De partij bleef lange tijd op een 0-0 steken, tot Jef Jurion zes minuten voor affluiten met een lage knal RSCA op 1-0 zette. RSC Anderlecht schreef zo geschiedenis en wist als eerste buitenlandse club Real Madrid uit te schakelen in de Europacup, een jaar nadat FC Barcelona de eerste ploeg was die de Madrilenen uitschakelde.

Anderlecht speelde in een voor die periode revolutionair 4-2-4-systeem en onder meer Gheorges Heylens floreerde in die veldbezetting. Hij hield Gento goed in bedwang en achteraan hield Laurent Verbiest – ook wel de Belgische Franz Beckenbauer genoemd – Puskas onder controle. Daarnaast was er de onvermoeibare verdediger Martin Lippens en dan waren er nog de buitenspelers Pierre Hanon en Jef Jurion. Die laatste was volgens Le Monde één van de beste spelers in Europa. Anderlecht schakelde nadien nog CSKA Sofia uit, maar in de kwartfinales was Dundee FC te sterk voor RSCA.



Andermaal: in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top