Dit is alles wat je moet weten over Dan Levy, de nieuwste toevoeging aan 'Sex Education'

Films | De makers van 'Sex Education' zijn in Engeland begonnen met de opnames van het vierde seizoen. Een opmerkelijke toevoeging aan de cast is Dan Levy ('Schitt's Creek') als Thomas Molloy, een beroemde Amerikaanse schrijver en Maeve's universiteitsprofessor. Proximus Pickx zocht en vond vijf interessante weetjes over de Canadese acteur. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowel in het echte leven als op het scherm valt Dan op mannen. In 'Schitt's Creek', de serie die hij samen met zijn vader Eugene Levy regisseerde, vertolkt hij de panseksuele zoon van een failliete miljardairsfamilie die leeft in een wereld zonder homofobie. Het idee van deze komedieserie was om een wereld zonder haat te creëren. Bij elk tv-optreden grijpt Levy de gelegenheid aan om te wijzen op de moeilijkheden waarmee jonge mensen uit de LGBT-gemeenschap nog steeds te kampen hebben. 


Toen hij 18 werd, kwam hij voor het eerst uit de kast. Dat was bij zijn ouders, die hem meteen steunden. Zijn vader had al jaren het vermoeden dat Dan op mannen viel en wachtte geduldig tot hij het hem zou vertellen. Zijn moeder was directer – zij vroeg het hem vlakaf. De Canadese acteur gebruikt zijn ervaring met zijn ouders vaak als voorbeeld voor moderne gezinnen. De laatste jaren is hij zelfs een LGBT-icoon geworden.

Geïnspireerd door de Kardashians

De rijke familie uit 'Schitt's Creek' is gebaseerd op een andere bekende tv-dynastie. In een interview uit 2015 met 'Out' gaf de acteur en regisseur van de serie toe dat het in wezen de Kardashians waren die hem inspireerden. Hij keek naar wat er op dat moment in de wereld van reality-tv werd gedaan en stelde zichzelf de vraag of de Kardashians nog steeds de Kardashians zouden zijn zonder hun geld. Hij begon onmiddellijk te schrijven en zijn idee met zijn vader te delen. Vader en zoon delen dezelfde wens om "verhalen te vertellen over personages die geworteld zijn in de realiteit". In een interview bevestigt hij dat voornemen nog eens. "Wat ik van mijn vader heb geleerd, is dat je geen komedie kan schrijven zonder realistische personages te gebruiken", aldus Levy. Het programma werd wereldwijd een groot succes en telde tussen 2015 en 2020 in totaal zes seizoenen.

Een familiezaak

Dan Levy is al sinds zijn kindertijd ondergedompeld in de comedywereld. De appel valt niet ver van de boom: zijn vader Eugene Levy is acteur, regisseur en schrijver. Eugene is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol in de filmreeks 'American Pie', waar hij in alle acht films Noah Levenstein speelde, de vader van Jim. Hij heeft ook zijn vrouw te danken aan Hollywood, want hij ontmoette haar op de set. Deborah Divine is scenarioschrijfster en werkt in de televisieproductie. In 1977 trouwde het koppel en kregen twee kinderen die opgroeiden in Toronto, ver van Hollywood: Dan en Sarah. Beiden volgden het pad van hun vader en werden acteurs. 

In de televisiehit 'Schitt's Creek' wordt het vader-zoon duo vaak genoemd, maar de jongste Levy is ook een van de sterren van de show geworden. Sarah Levy speelt Twyla Sands, de serveerster in het Tropical Café. Dan vertelde zelfs aan het magazine People dat het zeven jaar lang bijna elke dag samenwerken met zijn zus en vader hen dichter dan ooit bij elkaar bracht.

Zijn MTV-debuut

Ook al zat pa in de showbusiness, toch wilde Dan zijn eigen weg gaan. Hij weigerde altijd om als "zoon van" te worden bestempeld. Na zijn filmstudies begon hij op 21-jarige leeftijd te werken als presentator voor verschillende programma's op MTV Canada. "Ik had de tijd van mijn leven bij MTV. Ik werkte in een videotheek voordat ik daar werd aangenomen. Dat werk leerde me voor mezelf op te komen. Door elke dag met vreemden te moeten praten, raakt iemand zijn angst om te praten snel kwijt. Mijn presentatieopdracht bij MTV was mijn eerste kans om mensen te laten zien dat ik meer kon zijn dan zomaar iemands zoon. En, nog belangrijker, om voor mezelf uit te maken of ik er goed in was", herinnerde hij zich in een interview met het magazine Out. Levy voelde zich toen erg op zijn gemak voor de camera en besloot te stoppen met het presenteren van televisie. In 2011 verliet hij de beroemde entertainmentzender om voltijds te gaan acteren.

Een veelbelovende toekomst

Met 'Schitt's Creek' brak Dan Levy records bij de Emmy Awards in 2020. Hij werd de eerste persoon die in één jaar vier belangrijke Emmy's won: die van beste komedieserie, beste acteur, beste scenario en beste regie.

Sinds de aankondiging dat de serie in 2020 zal eindigen, is hij een van de meest gevraagde creatieve talenten op de Noord-Amerikaanse televisie geworden. Hij tekende een contract met Disney en ABC Studios om gedurende drie jaar verschillende scenario's te creëren. Sinds afgelopen juli heeft de acteur een deal getekend met Netflix waarin staat dat hij een romantische komedie gaat acteren, schrijven, regisseren en produceren. De 39-jarige acteur heeft zich ook gevoegd bij de cast van het vierde seizoen van 'Sex Education'. Dat seizoen zal in 2023 op het kleine scherm te zien zijn. 

Vlak na de aankondiging van de streaminggigant postte Dan Levy nog een nieuwtje op Instagram waar veel fans spontaan van jubelden: hij zal meedoen in 'The Idol', een prestigieuze HBO-serie waarin Lily-Rose Depp en zanger The Weeknd de hoofdrollen vertolken.



Naast het kleine scherm was hij in 2020 te zien in de film 'Happiest Season', de eerste romantische kerstkomedie ooit met een lesbisch koppel in de hoofdrol. Naast Kristen Stewart en Mackenzie Davis in de hoofdrollen, schittert hij als de homoseksuele vriend van de hoofdrolspelers.



Eén ding is zeker: het gezicht van Dan Levy is niet alleen alomtegenwoordig op het internet dankzij de gifs en memes van zijn personage in 'Schitt's Creek', maar zal binnenkort ongetwijfeld nog veelvuldig op je televisiescherm verschijnen.

Ontdek de eerste drie seizoenen van ‘Sex Education’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top