'The man from U.N.C.L.E.': hoe film en serie van elkaar verschillen

Films | De blitse komische spionagefilm ‘The Man from U.N.C.L.E.’, die vanavond te zien is op Play4, is een reboot van de gelijknamige Amerikaanse serie uit de jaren 60. Regisseur Guy Ritchie gaf het verhaal een moderne update in 2015, waarbij hij heel wat artistieke vrijheden nam. Terecht of niet? Oordeel vooral zelf.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De klassieke serie ‘The Man from U.N.C.L.E.’ werd in 1964 in het leven geroepen als het Amerikaanse antwoord op de Britse ‘James Bond’-filmreeks. Dat mag je gerust vrij letterlijk nemen, want bedenker Norman Felton ging te rade bij de schrijver van de ‘Bond’-boeken: Ian Fleming. Die bedacht twee van de hoofdpersonages in de reeks. Van de humoristische spionageserie werden uiteindelijk vier seizoenen gemaakt. Naast het feit dat enkele afleveringen ook in de cinema werden uitgebracht, een stripreeks en heel wat merchandising, verscheen ook de spin-off ‘The Girl from U.N.C.L.E.’. In 1966 won de reeks de Golden Globe voor de beste televisieserie. En toch werd de serie zo goed als helemaal overschaduwd door de bekendere Britse spionagefranchise.

In 2015 deed Guy Ritchie, die met films als ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’, ‘Snatch’ en ‘The Gentlemen’ gerust een meester van de komische thriller genoemd kan worden, een verwoede poging om de franchise nieuw leven in te blazen. Hoewel de film erg blits en vermakelijk is, en hoewel de cast met Henry Cavill, Alicia Vikander, Hugh Grant en Armie Hammer niet te versmaden is, werd de nieuwe ‘The Man from U.N.C.L.E.’ geen grote hit. Toch is de film volgens ons vanavond op Play4 zeker een kijkje waard. Als je besluit af te stemmen, let dan zeker op deze verschillen tussen de film en de serie.

Het verhaal

Zowel in de serie als in de film werkt een Amerikaanse spion (Napoleon Solo) middenin de Koude Oorlog samen met een Russische spion (Illya Kuryakin). In de serie gebeurde dat zowat automatisch. Aanvankelijk draaide het verhaal enkel rond Solo, maar Kuryakin werd zo populair dat hij tot partner van Solo werd gebombardeerd zonder echte verklaring. In de film is de reden waarom de twee spionnen samen beginnen te werken dan weer centraal in de plot.

De twee mannen moeten in de film samen zien te voorkomen dat een mysterieuze criminele organisatie kernwapens gebruikt. “Ontmantel de bom” is niet bepaald het meest originele doel, maar dat kan dan weer gezien worden als een vette knipoog naar de serie, waarin dergelijke verhalen legio waren.

De gadgets

De gadgets – onmisbaar in het arsenaal van elke spion – kregen dan weer een flinke update. In de klassieke serie communiceren de spionnen bijvoorbeeld met speciale pennen en badges waarin telefoons en walkie talkies verwerkt zitten. Ook al speelt de film zich net als de serie af in de jaren 60, zou dat er in tijden van smartphones best ridicuul hebben uitgezien in de moderne film. Daar is niets futuristisch of hoogtechnologisch aan. De film maakt dan weer wel uitgebreid gebruik van mininscule afluisterapparaten en trackers – technologie die bestaat, maar tegenwoordig niet bepaald in ieders broekzak zit.

De gadgets in de film zijn dus nog steeds gepast voor een spion in de jaren 60, maar ze kregen wel een moderne update om er ook voor een nieuw publiek niet compleet achterhaald uit te zien.

De vijand

In de oorspronkelijke serie heeft U.N.C.L.E., de organisatie waarvoor Solo en Kuryakin werken, een grote vijand: de criminele organisatie THRUSH – een naam waarvan in de afleveringen nooit echt verklaard is wat die betekende of waar de letters voor staan. In een roman die achteraf werd uitgebracht, werd het acroniem wel verklaard, al is die info niet echt officieel. Overigens, volgens diezelfde roman werd de criminele organisatie opestart door kolonel Sebastian Moran, een van de legendarische tegenstanders van detective Sherlock Holmes.

Tik het woord “thrush” tegenwoordig in in Google en je vindt geen informatie over de antagonisten in ‘The Man from U.N.C.L.E.’, maar wel een andere, minder smakelijke definitie die we je hier zullen besparen. “Ik weet niet zeker of het woord toen al betekende wat het nu betekent”, zei Guy Ritchie in interviews om te verklaren waarom hij de organisatie niet in zijn film betrekt. In plaats daarvan strijden de spionnen tegen de fascistische Vinciguerra-dynastie.

Bekijk ‘The Man from U.N.C.L.E.’ op vrijdag om 23u05 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top