De Belgian Esports Federation blijft zich ontwikkelen

Nieuws | Deze maand namen we een kijkje bij de Belgian National Esports Federation. We zochten informatie over de werking en de acties van deze organisatie, en kregen een gelegenheid om te praten met vice-voorzitter Samy Bessi. Een terugblik op de afgelegde weg, de mogelijkheden voor spelers en de toekomst van esports in België.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Deze maand gingen we op bezoek bij Samy Bessi, vice-voorzitter van de BESF, de Belgische esportsfederatie. Dit was een kans om te kijken naar alles wat rond het esportsaspect in België kan worden gedaan. Hoe kunnen we ons land laten evolueren in het esports-ecosysteem? Dat proberen we vandaag te begrijpen.

Hoi Samy, kun je ons eerst de locatie voorstellen waar we nu zijn?

We zitten vandaag in het Belgian Esports Base Camp, gelegen in het Brusselse Maritiem Station in Tour & Taxis. Deze plek is sinds juli in gebruik en iedereen heeft er gratis toegang. Je kan langskomen en vijftien minuten lang gamen met vrienden of familie. Vandaag gebeurt dit alles in samenwerking met de Brusselse vereniging EGO. Sinds de opening hebben we al een paar toernooien kunnen organiseren. Het doel is te groeien en meer en meer competities op verschillende spellen te organiseren.

De grote finale van de Belgische eFootball 2022 qualifier tussen Ahmedswat (in het rood) vs Milan17Jon (in het zwart).© @Esports_Belgium

Wat is de Belgian Esports Federation precies? Sinds wanneer bestaat die?

De Belgian Esports Federation is een VZW die werd opgericht in 2008, met een revival in 2018. De roeping van de BESF is om alles te vertegenwoordigen wat te maken heeft met esports. Dit omvat zowel het beheer met de verschillende overheidsinstanties als de spelers, of zij nu deel uitmaken van de esportscommunity of niet. Maar ook om op een bepaalde manier de spelers en hun ouders te begeleiden, om hen te informeren of hun vragen te beantwoorden, zodat zij esports echt kunnen begrijpen.

Hoe probeert de BESF bij te dragen tot de ontwikkeling van esports in België?

Toen het BESF werd gereorganiseerd, hebben we ons gebaseerd op vijf pijlers die wij van essentieel belang achten. In de eerste plaats is er de pijler “onderzoek en onderwijs“. Dit gebeurde in twee delen, waarvan het eerste zuiver onderzoek was, naar de kwestie van esports. Dankzij financiering van de Nationale Loterij hebben wij studies opgezet om ons duidelijker te laten zien waar we heen moeten, en vooral waar we heen willen. 

Dankzij een grote onderzoeksfase konden we vaststellen dat meer dan een miljoen mensen in België zich als gamers beschouwen. Qua onderwijs richten we ons op jongeren, esporters, om hen te begeleiden in hun carrière, want vandaag de dag bestaat er in België geen statuut van “sportman”. Het is ingewikkeld, dat is de belangrijkste reden voor dit onderwijsaspect. Het zijn vaak jonge spelers, dus was het de bedoeling hen te steunen en te voorkomen dat ze bepaalde fouten zouden maken. De tweede pijler heeft te maken met het “fiscale en juridische karakter“, net omdat dat vandaag de dag nog enigszins gecompliceerd is. Men moet dus proberen deze kwestie zo goed mogelijk te begrijpen om er goed mee om te kunnen gaan.

Wij stellen ons voor dat, naast deze essentiële pijlers, competities een belangrijke rol spelen in uw handelingen en keuzes?

In feite richten we ons verder op het competitieve aspect met de pijler “ethiek en integriteit“, waarbij wij ervoor zorgen dat alles voor iedereen toegankelijk is. Daarna is het ook de bedoeling dat er een genoeg concurrentie is, en dat de beste spelers worden beloond. En voor de laatste pijler, “competities“, ben ik verantwoordelijk. Ons doel is nationale competities te organiseren in de verschillende esports, zodat onze spelers ons kunnen vertegenwoordigen op Europees en internationaal niveau.

Sinds de heropleving van de BESF en de opening van dit Belgian Esports Base Camp, heb je al de kans gehad om evenementen te organiseren?

Het belangrijk te weten dat deze plaats open en toegankelijk blijft voor iedereen, elke esporter of elk team kan hier komen om elkaar te ontmoeten, in bootcamp-modus, maar ook om gebruik te maken van het materiaal dat ter beschikking staat. Ze kunnen trainen in optimale omstandigheden met een heel goede verbinding. Als een speler op een dag naar hier wil komen omdat zijn verbinding niet goed is, heeft die de mogelijkheid om dat te doen.

Wat evenementen betreft, er hebben er al een aantal plaatsgevonden. Enkele weken geleden hebben we op eFootball een nationaal toernooi georganiseerd, een qualifier voor het EK dat begin september in Montenegro zal doorgaan. Het is voor dat soort evenementen dat we deze plaats wilden creëren. De winnaar, Jon Bruno, krijgt de kans om zijn land te vertegenwoordigen, nadat hij de grote namen in de nationale scene geklopt heeft. Het is een geweldige manier voor hem om zichtbaarheid te krijgen en zulke ervaringen te kunnen beleven. Wie weet is dit het begin van iets voor hem. Als hij goed presteert, heeft hij misschien de kans om zich te kwalificeren voor het WK op Bali in november.

Met welke andere games profileert de BESF zich om nationale competities te creëren?

We volgen in de eerste plaats het voorbeeld van de IESF, de International Esports Federation. We zorgen er dus voor dat we toernooien creëren zodat vertegenwoordigers in de verschillende scenes kunnen deelnemen. Dat was het geval tijdens het recentste EK op CSGO, waar een team onder leiding van V1d België vertegenwoordigde.

We positioneren ons ook op andere games zoals Tekken, waar de zaken zich snel ontwikkelen met het oog op het naderende WK, en games zoals Simracing. Op dat spel hebben we verschillende vertegenwoordigers die deelnamen aan de kwalificaties voor het WK.

Zijn er games waar jullie zich in de toekomst op zou willen richten, die momenteel niet in de plannen van de IESF staan?

Ik weet dat er voor sommige spellen die niet per se in de scene aanwezig zijn, nog heel wat vraag bestaat. Neem bijvoorbeeld Rocket League. Ik weet er niet veel van, maar je ziet dat er lokale toernooien worden georganiseerd. Dat is echt interessant, en wij denken dat het een goede zaak kan zijn om hiernaar te kijken. Zo kan het een buzz creëren onder de spelers en er misschien nieuwe diamanten naar boven zullen komen. Maar bovenal is er het feit dat de communities zelf investeren in zulke toernooien. Op die basis moeten we voortbouwen.

Hoe zit het met de toekomst? Wat zijn jullie doelen?

In de toekomst, is het volgens mij de bedoeling om meerdere Belgische competitieve scenes te creëren. Wat het spel ook is, het doel is om er altijd een Belgische speler te hebben, en de Belgische vlag zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in Europa en de wereld. Natuurlijk zou het ultieme doel zijn om onze spelers te zien zegevieren en een gouden medaille mee naar huis te brengen. We willen België op het sportieve schaakbord krijgen. Met alles wat in het verleden is gedaan, zou dat bewijzen dat alles niet tevergeefs is geweest en dat het bestand van Belgische sporters steeds beter zal worden. Natuurlijk zal dit tijd vergen, investeringen zijn noodzakelijk, maar dat blijft het hoofddoel voor de komende maanden en jaren. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top