‘La Nuit Du 12’: een Frans-Belgische misdaadthriller met een stevige portie maatschappijkritiek

Films | Er bestaat een gouden regel onder politieagenten en die luidt: elke collega maakt wel eens een zaak mee die niet op te lossen valt. Die zaak zal hem of haar ook blijven achtervolgen. In 'La Nuit Du 12' zien we hoe rechercheur Yohan met die vuistregel omgaat, of beter gezegd probeert om te gaan…

Door Pickx

Deel dit nieuws

In deze Frans-Belgische film (die mede dankzij Proximus werd gerealiseerd), zien we hoe politierechercheur Yolan (gespeeld door acteur Bastien Bouillon) de onopgeloste moord op Claire probeert op te lossen. Claire werd levend verbrand en voor deze gruwelijke daad kon de politie nog altijd geen dader vatten. Yolan en zijn collega’s hebben de vriendenkring van Claire uitgekamd op zoek naar antwoorden en ook ex-partners verhoord. Zij moesten om te beginnen allemaal antwoord geven op de vraag: “Waar was je op de avond van de 12e?”. Dat is immers de avond van de moord op Claire.

Maatschappijkritiek

Het onderzoek naar de moord op Claire vormt de spil van het verhaal, maar eigenlijk draait de film om geweld van mannen tegen vrouwen in het algemeen, en in zekere mate ook om moordpartijen op vrouwen. We zien hoe Yohan aanvankelijk geen schot in de zaak krijgt en dat is jammer genoeg ook een knipoog naar de realiteit. Gek genoeg worden politieagenten in het dagdagelijkse leven voornamelijk geconfronteerd met geweld van en tegen mannen, en ook dat gegeven komt in deze film aan bod.

De film ‘La Nuit Du 12' is gebaseerd op de schrijfsels van de Franse schrijfster Pauline Guéna. Zij publiceerde in 2020 het boek ‘18,3’ met daarin ook het relaas van rechercheur Yohan. Filmregisseur Dominik Moll heeft het boek gelezen en de passages met Yohan maakten zo’n diepe indruk op hem dat hij er een film over wou maken. De rest geschiede.

Moll nam de Franse acteur Bastien Bouillon aan om rechercheur Yohan te spelen. De Belgische acteur Bouli Lanners speelt in deze prent oudere collega Marceau wiens gevoel voor moraliteit helemaal is uitgehold. Marceau mag dan wel een gietzwarte kijk op de wereld hebben, toch stelt hij enkele kritische vragen die ons aan het denken moeten zetten…

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top