Deze anekdotes geven je zin om uit te kijken naar het romantische drama ‘Atonement’ of om de film opnieuw te zien

Films | 15 jaar geleden kwam het liefdes- en oorlogsdrama ‘Atonement’ uit. De film werd door de critici erg goed ontvangen en won verschillende prestigieuze prijzen, te beginnen met de Oscar voor beste filmmuziek in 2008. Proximus Pickx blikt terug op dit intense liefdesverhaal met in de hoofdrollen Keira Knightley, James McAvoy en Saoirse Ronan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Atonement’ begint in 1935 in Engeland en lijkt in het begin heel luchtig. Het scenario spitst zich toe op Cecilia, een jonge vrouw uit een welgestelde familie, die verliefd wordt op Robbie, de zoon van hun gouvernante. Een relatie die gecompliceerd wordt door meer dan hun respectieve sociale klassen: Cecilia's jongere zus Briony heeft ook een oogje op Robbie en is niet van plan om het stel nog veel gelukkige momenten samen te laten beleven.

In plaats van een getuige van hun liefde te worden,  zal ze alleen maar alles verkeerd interpreteren... Zo is ze ervan overtuigd dat Robbie haar zus bespioneert, zich fysiek tot haar aangetrokken voelt en haar zelfs verkracht, terwijl de twee in feite een echte relatie met wederzijds goedvinden hebben. Briony's beschuldigingen leiden tot Robbie's arrestatie en hij sluit zich uiteindelijk aan bij het Britse leger om de gevangenis te ontlopen.

De film toont Briony in verschillende fasen van haar leven, terwijl ze zich schuldig voelt over wat ze heeft gezegd en het probeert goed te maken. Door dit familieverhaal wordt ze zelfs een succesvol romanschrijfster, en haar schrijfsels vertellen ons het einde van het verhaal... En je moet ‘Atonement’ uiteraard gezien hebben om te weten hoe het verhaal uiteindelijk afloopt.

Enkele anekdotes

‘Atonement' betekende de doorbraak van Keira Knightley, James McAvoy en Saoirse Ronan, stuk voor stuk belangrijke acteurs in de filmwereld vandaag. En als hen terugzien aan het begin van hun grote carrières nog geen goede reden is om deze film te bekijken, dan zijn er nog enkele andere anekdotes die je nieuwsgierigheid zeker zullen prikkelen.

Wist je bijvoorbeeld dat er een van de indrukwekkendste sequentiescènes uit de filmgeschiedenis in de film zit? De scène duurt 5 minuten en toont de Slag om Duinkerke. Een hele prestatie, zowel technisch als creatief, want de decors en kostuums zijn ongelooflijk realistisch. Er waren twee dagen repetitie en zo'n 2.000 figuranten nodig om deze epische historische scène te reconstrueren.

‘Atonement' is ook een bewerking van een roman van Ian McEwan. En omdat het zich in verschillende tijdperken afspeelt, moest regisseur Joe Wright heel slim te werk gaan om de aandacht van de kijker niet te verliezen. Je zult bijvoorbeeld merken dat het personage van Briony, dat door drie verschillende actrices wordt gespeeld, steeds hetzelfde kleurenpalet draagt, namelijk wit.

Joe Wright is ook de regisseur van ‘Pride and Prejudice’, een kostuumdrama met Keira Knightley, en voor ‘Atonement’ rekruteerde hij nogal wat namen uit de cast van die film. Dit geldt zowel voor de acteurs (waaronder Brenda Blethyn) als voor de decorontwerpers, de kostuumontwerpers, de monteur en de componist... Geen twijfel mogelijk: als je ‘Pride and Prejudice’ goed vond, zal je ongetwijfeld ook ‘Atonement’ – of omgekeerd - weten te appreciëren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top