Sterallures: Björn Borg en de vloek van de US Open

Sport | Björn Borg mag gezien worden als een van de grootste tennissers van zijn generatie. Met elf grandslamtitels zou je denken dat Borg alles gewonnen heeft wat hij maar kon winnen. Maar dat was buiten de US Open gerekend.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De US Open 2022 is nog maar net uit de startblokken geschoten. Het grandslamtoernooi in de States zag in het verleden vele toppers als Roger Federer, Novak Djokovic, Richard Sears en John McEnroe de legendarische trofee de lucht in steken. Maar in tegenstelling tot de grote rivaal van McEnroe wist Björn Borg echter nooit de US Open te winnen. Borg bereikte vier finales op Amerikaanse bodem, maar kon nooit aan het langste eind trekken.

Laatste match met inzet

13 september 1981. Voor de derde keer in zijn carrière mocht John McEnroe de US Open achter zijn naam schrijven. In de finale verschalkte hij eeuwige rivaal Björn Borg met 4-6, 6-2, 6-4 en 6-3. Vol van frustraties besloot de verliezende Zweed niet op het court te blijven voor de plechtige ceremonie.

Het moet gezegd worden dat Borg zopas zijn vierde finale op de US Open verloren had. Hij stond in de finales van 1976, 1978, 1980 en 1981. Telkens verloor hij ze. Zijn prestaties op de US Open staan in schril contrast met de rest van zijn carrière. Zo won Borg Roland Garros zes keer en won hij vijf keer na elkaar Wimbledon, van 1976 tot 1980. Maar het vierde verlies in een US Open-finale was er mentaal te veel aan voor Borg. Amper enkele maanden later, op 26-jarige leeftijd, beëindigde Borg zijn professionele tenniscarrière. 

Nachtmerries

Toch was het niet die bewuste finale in 1981 die Borg nog steeds hartzeer bezorgt. De Zweed heeft nog steeds nachtmerries van de finale in 1976, de eerste finale die hij bereikte op de US Open. Vooral het verlies in de derde set via tiebreak, waarin Jimmy Connors met 11-9 de maat nam, spookt nog altijd door het hoofd van Borg. “Ik droom niet vaak over tennis, maar die finale van 1976 heb ik al meerdere malen herspeeld”, zei de Zweed er ooit over. “Als ik één match zou mogen herspelen, is het deze wel. Pakte ik hier de winst, dan had mijn US Open-verhaal in de latere jaren er helemaal anders uit gezien.” 

De jaren daarop kende Borg nooit echt een perfecte voorbereiding op de US Open. Waren het geen blessures die parten speelden, dan stond hij een finale te spelen onder de pijnstillers door een verbrande duim, of kreeg hij zelfs vlak voor een finale doodsbedreigingen. “Nooit was ik 100 procent top in de VS”, aldus Borg. En zo zal de US Open op die manier een smet blijven op de carrière van Björn Borg.

Ben je fan van deze artikelreeks? Lees dan ook even het onwaarschijnlijke relaas van
Maurice Stokes en Jack Twyman.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top