In deze films en documentaires zie en hoor je de echte Neil Armstrong

Series | Het is vandaag exact tien jaar geleden dat Neil Armstrong, de eerste man die voet zette op de maan, het leven liet. Wie voor de gelegenheid wil terugblikken op het leven van de astronaut, kan op Netflix de prent ‘First Man’ vinden, waarin Ryan Gosling Armstrong vertolkt tijdens zijn opleiding. Wie liever de man zelf hoort praten, kan dan weer bij deze titels terecht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmrollen

Dat er talloze documentaires over de maanlanding van 1969 bestaan, zal voor niemand een verrassing zijn. Maar wist je dat Neil Armstrong niet alleen in zo’n documentaires verscheen, maar ook tweemaal als stemacteur werkte? De eerste keer was in 2003, voor een documentaire over de gebroeders Wright en hun queeste om het eerste vliegtuig te maken – twee broers zonder wie ruimtevaart misschien nooit mogelijk zou zijn geweest. In ‘Kitty Hawk: The Wright Brothers' Journey of Invention’ sprak Armstrong de stem in van Orville Wright. Collega-astronaut John Glenn, de derde Amerikaan in de ruimte en de eerste in een baan om de aarde, speelde de rol van Wilbur Wright.

De tweede rol als stemacteur kreeg Armstrong in 2010 in de educatieve animatiefilm ‘Quantum Quest: A Cassini Space Journey’, een project dat door NASA in gang werd gezet. Armstrong speelt erin de rol van een professor die aan een 12-jarig meisje uitlegt welke ontdekkingen de Cassini-ruimtesonde deed. Naast Armstrong acteren in de film heel wat grote namen, grotendeels uit sciencefictionfilms: Chris Pine, William Shatner en Doug Jones zijn verbonden aan de ‘Star Trek’-franchise terwijl Hayden Christensen, James Earl Jones, Samuel L. Jackson en Mark Hammill allemaal rollen hadden in de ‘Star Wars’-saga.

First Flights

De kans dat je een van die twee obscure titels kan opgraven, is natuurlijk best klein. Als je Armstrong in den lijve aan het werk wil zien, zoek je beter naar ‘First Flights with Neil Armstrong’. Wie ‘First Man’ gezien heeft of de geschiedenis van de astronaut kent, weet dat hij aanvankelijk als militair gevechtspiloot en testpiloot werkte. Zijn liefde voor vreemde, experimentele en historische vliegmachines spreidt hij tentoon in deze documentairereeks.

Armstrong interviewt piloten en luchtvaarttechniekers om de geschiedenis van de luchtvaart in beeld te brengen, van de eerste experimenten met ballonnen tot de supersonische vluchten van nu, en vliegt ook zelf met enkele tuigen. Van de reeks werden uiteindelijk drie seizoenen gemaakt, goed voor in totaal 39 afleveringen.

‘First Flights with Neil Armstrong' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Being

Dat Neil Armstrong uit eigen wil het gezicht werd van een televisieprogramma, is best opmerkelijk. Nadat hij een nationale (en wereldwijde) held werd door de Apollo 11-missie en iedereen zijn beroemdste citaat (een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid) kon nazeggen, trok de man zich steeds meer terug. Het was geen sinecure om hem voor een camera te krijgen en velen vroegen zich af hoe de astronaut later leefde. Dat vroeg ook Andrew Smith – auteur van het boek ‘Moondust’ – zich af toen hij voor de BBC de documentaire ‘Being Neil Armstrong’ maakte.

In die documentaire reist Smith de Verenigde Staten af op zoek naar de man achter de astronaut. Hij spreekt met mensen die hem kenden, van jeugdvrienden tot collega’s in Houston en tot de kapper die zijn haarlokken verkocht. Gepaard met heel wat uniek archiefmateriaal schetst deze documentaire een bijzonder beeld van de held tegen wil en dank.

Astronauts Gone Wild

Van tegen wil en dank gesproken: het feit dat Armstrong steeds meer terughoudend werd om zich te laten zien, had misschien te maken met het feit dat een vocale groep samenzweringsgekken nog steeds denkt dat NASA de maanlanding in scène zette. Zo is Neil Armstrong, net als een schare andere astronauten, te zien in de film ‘Astronauts Gone Wild: Investigation Into the Authenticity of the Moon Landings’ van Bart Sibrel, die de samenzweringstheorie gelooft. Sibrel stapte op de astronauten af – Armstrong benadert hij tijdens een vergadering met aandeelhouders – om hen te verrassen en op de bijbel te laten zweren dat de maanlanding echt was.

De reden waarom we deze documentaire het bekijken waard vinden, is niet omdat we geloven in de samenzweringstheorie – integendeel. De confrontatie tussen Sibrel en Buzz Aldrin, die na Armstrong de tweede man op de maan was, is iets dat je gezien moet hebben. Sibrel valt Aldrin tot tweemaal toe lastig in zijn privé-omgeving en noemt de astronaut een lafaard en een leugenaar, tot de astronaut er genoeg van heeft en de filmmaker een klap voor zijn kop geeft. De nieuwsberichten over het incident gaven de film heel wat gratis publiciteit, en Aldrin heeft nog steeds een reputatie. Vraag hem nooit of de maanlanding wel echt was!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top