Zweeds gamesbedrijf op overnamepad in Middle-earth

Films | De Zweedse games- en mediagroep Embracer Group heeft de filmrechtenhouder van de werken van fantasy-auteur Tolkien gekocht. Het bedrijf sluit nieuwe films op basis van hoofdpersonages als Gandalf niet uit.

Door Belga

Deel dit nieuws

Middle-earth Enterprises is de filmrechtenhouder van de trilogie 'In de Ban van de Ring' ('The Lord of the Rings') en 'De Hobbit', de populaire fantasyboeken van J.R.R. Tolkien die zich afspelen in de fantasywereld van Midden-aarde. Voor de populaire filmtrilogieën op basis van die boeken moest filmstudio New Line Cinema met andere woorden destijds eerst bij Middle-earth Enterprises aankloppen. 

Het bedrijf, voorheen Tolkien Enterprises, is al sinds 1976 eigendom van filmstudio The Saul Zaentz Company. Die verkoopt nu de rechtenhouder aan Embracer Group. Het gaat om een van zes deals die het beursgenoteerde bedrijf gisteren aankondigde. Alles samen zijn die goed voor 6 miljard Zweedse kronen, omgerekend zowat 570 miljoen euro.

"Gaming is de beste manier om op de lange termijn intelletectuele eigendom ten gelde te brengen, maar niet noodzakelijke de efficiënste manier om nieuwe intellectuele eigendomswerken te creëren", vatte Embracer-CEO Lars Wingefors de logica achter de deal samen naar aanleiding van het tweedekwartaalrapport.

Meer algemeen zijn gamesstudio's al langer geïnteresseerd in de intellectuele eigendom van pakweg literatuur of films. Zo kunnen ze omzet creëren dankzij personages of verhalen die reeds bekend zijn bij een breed publiek. Embracer zegt in het persbericht bijvoorbeeld dat nieuwe films gebaseerd op personages als pakweg Gandalf, Aragorn, Gollum, Galadriel en andere personages tot de mogelijkheden behoren.

Middle-earth Enterprises heeft ook een financieel belang in 'The Lord of the Rings: Rings of Power', de nieuwe reeks die in september in première gaat bij de streamingdienst van Amazon. Amazon kocht weliswaar enkele jaren geleden de televisierechten voor de nieuwe reeks bij Tolkien Estate, en niet bij Saul Zaentz. Middle-earth Enterprises is de eigenaar van de film- , merchandising-, podium- en andere rechten van een deel van Tolkiens boeken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top