De impact van 'The Matrix' en de verdeeldheid over 'Resurrections'

Films | Toen de originele ‘The Matrix’ in 1999 in de zalen kwam, was er sprake van een ware sensatie, een instant sciencefictionklassieker. Het recentste deel in die franchise, ‘The Matrix Resurrections’, verdeelt de meningen heel wat meer. We legden enkele reacties en recensies tegenover elkaar naar aanleiding van de uitzending van ‘The Matrix’ vanavond op Canvas.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Actiefans kregen de slowmotion-gevechtsscènes, aanhangers van een doordacht verhaal kregen een resem analogieën met wereldreligies en literatuur als ‘Alice in Wonderland’. ‘The Matrix’ had voor elk wat wils in 1999. Toen de film over Thomas Anderson, die op een dag door de mysterieuze Morpheus gecontacteerd wordt en te horen krijgt dat hij én in een virtuele simulatie leeft én de uitverkorene is om de mensheid te laten ontwaken, waren de meningen unaniem positief. Zelfs de mode veranderde door deze film: futuristische zonnebrillen en lange, zwarte jassen waren ineens de coolste kledingstukken op aard.

Critici zeggen dat de zusjes Wachowski, die dankzij ‘The Matrix’ wereldberoemd werden als revolutionaire filmmakers, met de sequels ‘The Matrix Reloaded’ en ‘The Matrix Revolutions’ – beide uit 2003 – te ver gingen met hun obscure liturgische en literaire verwijzingen, maar de consensus was toch overwegend positief. Niet iedereen was even enthousiast over de uiteindelijke conclusie van de trilogie, maar het is nu eenmaal onmogelijk om elke fan tevreden te houden.

Bekijk ‘The Matrix’ op zaterdag om 22u35 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Nieuw leven

Het derde deel uit 2003 mag dan enkele critici hebben gehad, de reboot die eind 2021 na lang wachten verscheen, had er nog veel meer. Lana Wachowski had aanvankelijk geweigerd om de vervolgfilm te maken, maar toen ze hoorde dat de studio er sowieso mee verder ging, met of zonder haar, besloot ze toch te touwtjes in handen te nemen. Maar dat betekende geenszins dat ze zonder te rebelleren de film zou maken die de studio wilde.

Zo komt het dat ‘The Matrix Resurrections’ niet alleen vol kwam te zitten met referenties aan de eerste ‘Matrix’-films, maar ook aan het gemoei van de filmstudio’s. In de nieuwe film is Thomas Anderson geen kantoormedewerker, maar de maker van een zeer populair computerspelletje, genaamd ‘The Matrix’, voor hij in een nieuw avontuur gezogen wordt. Telkens wanneer dialogen over het spel ‘The Matrix’ gaan, kan je er prat op gaan dat Lana Wachowski eigenlijk commentaar geeft op haar eigen film en alles wat errond gebeurde.

Sommige kijkers waren verzot op die snedige opmerkingen en de durf van Wachowski om in haar film zo openlijk kritiek te leveren op haar eigen werk en dat van de filmstudio. Fox 10 schreef: “Dit is een verrassend speelse film met een zelfkritisch idee over het doen herleven van een franchise met een grote culturele impact.” Anderen vonden het dan weer een flauw substituut voor de filosofische diepgang van de vorige drie films. The Times: “’The Matrix Resurrections' heeft geen enkele bestaansreden, en verwijst daar tot in den treure naar.” En zodra het echte avontuur, gekoppeld aan een romance met Trinity, begint, verdwijnen die meta-commentaren naar de achtergrond.

Van dat nieuwe avontuur en de romance gesproken. Ook daarover zijn de meningen verdeeld. Sommige critici vonden dat er te weinig originaliteit in het nieuwe verhaal zat – alweer is er een Smith, de architect is nu de analist, er is een nieuwe Morpheus… – terwijl anderen net blij waren met de overdaad aan knipogen naar de originele titels. The Observer schreef: “Alles in deze film voelt aan als been there, done that.” De romance tussen Neo en Trinity is dan weer iets waar de ene fan op zat te hopen terwijl de andere de verhaallijn compleet ridicuul vindt. In de woorden van IndieWire: “De romance zorgt ervoor dat ‘Resurrections’ pakkend oprecht wordt.” Opnieuw: het is onmogelijk om iedereen tevreden te houden.

‘The Matrix Resurrections’ is nog tot 22 augustus beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top