Salman Rushdie neergestoken - Verdachte pleit onschuldig

Nieuws | De verdachte van de mesaanval op schrijver Salman Rushdie heeft donderdag, in de rechtbank in Mayville in New York, onschuldig gepleit aan poging tot moord en agressie. De rechter houdt de verdachte langer in de cel.

Door Belga

Deel dit nieuws

De 24-jarige Hadi Matar stak vrijdag de auteur van de "De duivelsverzen" neer net voor een lezing in Chautauqua. Meteen na de feiten werd de jongeman opgepakt. Tijdens een procedurezitting, zaterdag, pleitte Matar ook al onschuldig.

Tijdens de zitting donderdag kwam enkel Matars advocaat aan het woord.

De tabloid New York Post slaagde er woensdag in met de Amerikaan van Libanese origine te spreken. In dat interview zei hij verbaasd te zijn dat Rushdie de aanval overleefd heeft. "Ik mag deze man niet, ik denk niet dat hij een goed mens", aldus Matar.

De verdachte heeft niet gezegd of hij zich laten inspireren heeft door de fatwa die ayatollah Khomeini in 1989 in Iran uitvaardigde en waarin wordt opgeroepen tot de dood van de auteur van de "De duivelsverzen". "Ik heb veel respect voor de ayatollah. Ik denk dat hij een opmerkelijk persoon is. Dat is alles wat ik erover wil zeggen", klinkt het.

Rushdie werd vrijdag neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden in de Chautauqua Institution. Volgens het openbaar ministerie liep de auteur drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de maag, een prikwond in het rechteroog, een prikwond in de borst en een snee in de rechterdij op.

Even werd gevreesd voor Rushdies leven, maar intussen zou hij er beter aan toe zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top