Pickx@the festivals: Pitou, een popfolkzangeres met wortels in de klassieke en wereldmuziek

Pukkelpop | Aanstaande vrijdag 19 augustus presenteert de jonge singer-songwriter Pitou haar zoete popfolkmuziek op het Castello podium van Pukkelpop. Proximus Pickx maakt van de gelegenheid gebruik om een profiel te schetsen van deze Nederlandse artiest die zich van jongs af aan heeft laten inspireren door klassieke en wereldmuziek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een optreden op Rock Werchter begin juli staat de singer-songwriter Pitou nu op het Castellopodium van Pukkelpop. Aanstaande vrijdag om 15u35 belooft de Nederlandse zangeres ons te bedwelmen met haar zachte folkpop. Het is wellicht niet verwonderlijk dat de Britse krant The Independent haar in 2017 omschreef als "een van de meest opvallende stemmen van het jaar".

Pitou Nicolaes komt oorspronkelijk uit Amsterdam en werd al op jonge leeftijd ondergedompeld in een verscheidenheid aan muzikale invloeden. De Nederlandse vrouw ontwikkelde al snel een verrassende belangstelling voor klassieke muziek. Haar vader vond haar vaak gehurkt voor de radio terwijl ze geduldig zocht naar klassieke nummers. Ze maakte haar intrede in de muziekwereld door zich aan te sluiten bij een gerenommeerd koor waarin zij van haar 9e tot haar 16e levensjaar haar zangvaardigheden perfectioneerde. In juni 2004 trad zij op bij de doop van prinses Catharina-Amalia der Nederlanden, waar zij de Matthäus-Passion van Bach zong.

Naast haar belangstelling voor klassieke muziek werd Pitou ook beïnvloed door muziek van een heel andere orde. Tijdens haar jeugd reisde zij regelmatig met haar ouders naar exotische landen als India en Kameroen. Ze maakten er een gewoonte van om tijdens deze reizen cassettes met lokale muziek te kopen.

Een stijl die schommelt tussen folk en pop

Hoewel ze van jongs af aan ondergedompeld werd in klassieke invloeden en geïntroduceerd was in de wereldmuziek, experimenteerde Pitou op 18-jarige leeftijd met pop, gitaarmuziek en rock. Ze componeerde al snel haar eerste liedjes. En haar muziek, schommelend tussen folk en pop, werd al snel een succes. In 2016 werd ze bij het grote publiek bekend met haar gelijknamige EP 'Pitou'. Twee jaar later, in 2018, bracht ze haar tweede EP uit, getiteld 'I Fall Asleep So Fast'. Kort daarna volgde een Europese tournee met haar muzikanten en achtergrondzangeressen. In 2019 lanceerde ze het improvisatieproject 'Lost Lines', een samenwerking met Mischa Porte, haar drummer en Frank Wienk (Binkbeats). 'Lost Lines' bestaat uit improvisaties op weinig bekende teksten van bekende Nederlandse en Belgische schrijvers.

Pitou werkt momenteel aan haar eerste album en de verwachtingen liggen hoog. Voor Guy Garvey, frontman van de Britse rockband Elbow, blinkt de Nederlandse niet alleen uit met haar stem, maar ook met haar teksten. "Je kunt ze volgen alsof je naar een gesprek luistert. Het is heel ongewoon", verklaart hij. De artieste schitterde ook in het voorprogramma van de Belgische singer-songwriter Tamino, met wie ze Debussy's 'Clair de Lune' vertolkte.

Lof van critici

Naast concullega's krijgt ze ook veel lof toegezwaaid door de media. Zo put de Britse muzieknieuwswebsite Gigwise zich uit in superlatieven: "Het is alsof je een sublieme serenade hoort van een aartsengel in een hemelse spiegelzaal". The Independent schrijft dat "vergeleken met mensen als Laura Marling en Julia Holter" de Nederlandse zangeres niet alleen "een van de meest boeiende stemmen heeft", maar ook "intelligente folkpop creëert die de duisternis en het licht van de menselijke emotie in evenwicht houdt". Ook het muziekfestival Europavox in Clermont-Ferrand prees haar en zei dat "soms de beste muziek ontstaat uit de eenvoudigste elementen. Weinig mensen zijn in staat tot zo'n eenvoud, maar de opkomende Nederlandse zangeres Pitou wel. Een paar beklijvende noten zijn genoeg om je ervan te overtuigen dat ze een ster in wording is, met een zeldzame stem en buitengewone songwritingvaardigheden."

Europavox zegt voorts dat ze "betoverende", "hemelse" en "unieke" muziek maakt. "Wanneer haar vingers over de snaren van haar gitaar dansen, is het makkelijk om gebiologeerd te raken door haar spel. Of het nu gaat over een nummer over alcohol ('Give Me A Glass'), het omgaan met twijfels ('Be Delicate') of het mirakel van een nieuwe liefde ('Debt Of A Lover'), haar liedjes fladderen en zweven als een wolk," concludeert Europavox.

Wie een voorsmaakje wil krijgen van haar oeuvre, moet zeker eens luisteren naar haar hit 'Debt Of A Lover'.Beleef Pukkelpop live vanaf de eerste rij met Pickx gedurende de hele festivalzomer. Bekijk alle concerten tussen 18 en 21 augustus op Pickx.be! Of volg het feestgedruis 's avonds via de app of op Pickx Live (kanaal 11). Download de app voor Android en Apple hier

Beleef Pukkelpop live via deze streamlink.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top