Vijf feiten die je misschien nog niet wist over 'Snakes on a Plane'

Films | Wie de thriller 'Snakes on a Plane' uit 2006 bekijkt, zal misschien niet meer zoveel zin hebben om op een vliegtuig te stappen. Maar fans van thrillers en actiefilms zullen ongetwijfeld blij zijn om deze film te leren kennen. Proximus Pickx vertelt je vijf feiten die je misschien niet wist over 'Snakes on a Plane'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze actiefilm werd geregisseerd door David Richard Ellis en volgt de avonturen van Neville Flynn (Samuel L. Jackson), een FBI-agent die is aangesteld om de kroongetuige in een proces te begeleiden op een vlucht. Het is de bedoeling dat Sean Jones (een rol van Nathan Phillips) heelhuids de vlucht van Hawaii naar Los Angeles overleeft, zodat hij verklaringen kan afleggen in een rechtszaak tegen Eddie Kim (Byron Lawson), een van de steunpilaren van de maffia. Alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om de veiligheid van de getuige te garanderen, maar het mag niet baten. Vastbesloten dat Jones nooit voor de rechtbank zal verschijnen, zorgt de criminele Kim ervoor dat er tijdens de vlucht giftige slangen in het vliegtuig worden losgelaten. Agent Flynn moet alles op alles zetten om het vliegtuig en zijn getuige op hun bestemming te krijgen...

Voor de bioscooppremière zorgde deze film al voor commotie, voornamelijk vanwege de oorspronkelijke titel. Op sociale media werd die als oubollig en dom bestempeld. Later zou Samuel L. Jackson toegeven dat hij de rol gedeeltelijk aanvaardde omdat de titel hem amuseerde.

Afgewezen door Hollywood

In 1992 las David Dalessandro in een tijdschrift een artikel over Indonesische bruine slangen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op vliegtuigen waren geklommen. Dit inspireerde hem tot het schrijven van een scenario dat hij 'Venom' noemde. De eerste twee versies gingen over een giftige slang die uit een vliegtuig ontsnapt. Na het zien van 'Aliens' (uit 1986) realiseerde hij zich dat er veel meer slangen in het script moesten komen en dat het een dodelijk ras moest zijn zoals de Australische woestijntaipan. In 1995 legde hij het script voor aan alle Hollywoodstudio's die hij kon vinden, maar helaas... ze wezen het concept allemaal af. Vier jaar later kwam één studiobaas, Craig Berenson van DreamWorks, terug op zijn beslissing en stelde hij het script voor aan zijn collega's. De eerste reactie was aarzelend, maar Berenson zag dit als een goed teken. "Een twijfelachtige reactie is al een half gewonnen strijd," legde hij later uit. "Het was goud voor mij."

Blindelings akkoord

De film zou oorspronkelijk worden geregisseerd door Ronny Yu. Jackson las destijds in de vakpers dat Yu bezig was met een speelfilm genaamd 'Snakes on a Plane' en hij was meteen geïntrigeerd. De acteur e-mailde Yu meteen en vroeg hem waar de film over ging. "En hij zei, 'Giftige slangen ontsnappen in een vliegtuig'. Ik vroeg daarna 'Wow, denk je dat ik hierin kan acteren?' Hij kaatste de bal terug en vroeg, 'Wil je er echt in spelen? En ik zei, 'Ja! Ik wil er écht in spelen'."

Hoewel Yu het project uiteindelijk verliet wegens artistieke meningsverschillen en werd vervangen door David R. Ellis, bleef Jackson aan boord. Julianna Margulies, die stewardess Claire Miller vertolkte in de film, gaf toe dat het zien van Jacksons naam het project waardevoller voor haar maakte. Eenzelfde reactie gaf David Koechner, die in de huid van co-piloot Rick kroop.

Meer gevaarlijke slangen

Regisseur David R. Ellis had gevraagd om taipans, adders en andere dodelijke soorten over de set te laten kruipen. Maar slangentrainer Jules Sylvester - en ongetwijfeld ook de verzekeraar van de filmproductie - wees erop dat het te gevaarlijk zou zijn om echte giftige slangen te gebruiken in een vliegtuig vol met mensen en een filmploeg. Dus zorgde hij voor slangen die op giftige rassen leken, maar het niet waren. Zo kon hij de ongevaarlijke tijgerslang gebruiken als dubbelganger van de gevreesde ratelslang. Een melkslang (ook gekend als valse koraalslang) mocht de rol vertolken van de beruchte Braziliaanse koraalslang.

F*ck

In een audiotrailer voor de film kan je een imitator van Samuel L. Jackson horen roepen: "Ik wil die verdomde slangen uit dat verdomde vliegtuig!" Fans waren zo enthousiast over deze uitspraak dat ze daarna eisten dat Jackson deze zin in de film zou gebruiken. Jackson, die het scheldwoord "motherf*cker" wel vaker in films gebruikt, stemde meteen in en kreeg ook groen licht van de studio.

Veto

Filmstudio New Line Cinema had tijdens de productie het onzalige idee opgevat om de titel van de film te veranderen in 'Pacific Air 121'. De officiële verklaring luidde dat zij met de nieuwe titel "niet te veel wilden weggeven" over het plot. Jackson liet al gauw zijn ongenoegen blijken over deze beslissing en antwoordde: "Ben je gek geworden? Het plot verklappen is EXACT wat je moet doen! Hoe krijg je anders mensen zover om deze film te gaan zien? Er is geen hond die een film met de titel 'Pacific Air 121' wil zien. Dat is net zo'n zwakke titel als 'Een schip naar de hemel'. Het is veel beter dat de titel de boodschap brengt dat als je deze film kijkt, je een vliegtuig vol dodelijke slangen zal zien'. Nu ik er zo over nadenk: eigenlijk zou de titel 'Deadly Snakes on a Plane' moeten zijn!". 

Jackson dwong New Line Cinema vervolgens om de titel toch te gebruiken door bij elk interview te benadrukken dat hij bezig was met de film  'Snakes on a Plane'. Later zou hij aan het magazine Time vertellen dat het veranderen van de titel in 'Pacific Air 121' "het stomste idee was dat hij ooit had gehoord".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top